Kriza neimare tjera sa skele

16.11.2022. 08:01 / Izvor: Glas Srpske
Građevina

Na izmaku građevinske sezone domaći neimari se ne mogu pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima jer je, kako tvrde, godina bila teška, a najviše zbog visokih cijena repromaterijala i nedostatka radne snage.

Na izmaku građevinske sezone domaći neimari se ne mogu pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima jer je, kako tvrde, godina bila teška, a najviše zbog visokih cijena repromaterijala i nedostatka radne snage, usljed čega su nerijetko bili primorani da prolongiraju rokove ugovorenih poslova.

Građevinci u Republici Srpskoj ističu da su cijene pojedinih repromaterijala bile veće čak i od 30 odsto, a ukoliko se nešto ne promijeni, razloga za optimizam neće biti ni u narednoj sezoni, zbog čega bi neke građevinske firme mogle biti zatvorene. Da je ova sezona bila turbulentna, potvrdio je za “Glas Srpske” i direktor građevinskog preduzeća “MB Modul” iz Prijedora Milan Mamlić.

"Zbog sukoba u Ukrajini doživjeli smo veliki skok cijena i kao investitori nismo mogli da izdržimo taj trošak, nego smo morali ići u povećanje naših cijena kvadrata", kazao je Mamlić.

Objasnio je da su odranije imali ugovorene radove sa kupcima, pa im je taj skok stvorio samo problem, jer su morali vršiti i korekcije cijena sa kupcima. Osim toga, kako dodaje, glavobolje su im zadavali isti problemi kao i ranijih godina.

"Osjeti se nedostatak radne snage i to je svake godine sve veći problem. Mnogo mlađih radnika odlazi u inostranstvo, a stari radnici idu u penziju", rekao je Mamlić.

Osim toga, kako dodaje, veliki problem je to što se ne školuju novi radnici i nema ih na tržištu.

"Nalazimo se u začaranom krugu te se to sve odražava i na vrijeme izvođenja naših radova, gdje već dolazi do produženja rokova izvršenja ugovorenih poslova", kazao je Mamlić.

Direktor i vlasnik preduzeća “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić kaže da građevina teško preživljava krizu i poskupljenje repromaterijala.

"Mislim da mnoge firme ovu krizu neće preživjeti, te da iduće godine neće ni nastaviti da rade", rekao je Jokić.

Dva ključna problema su, kako kaže, nedostatak radne snage i to što još niko nije reagovao da se građevinari zaštite od divljanja cijena.

"Mnogi su imali čist gubitak uzrokovan ovim poskupljenjem i predviđamo da će iduća godina biti još gora nego ova ako Vlada RS ne preduzme ništa u smislu uvođenja klizne skale u ugovore ", rekao je Jokić dodajući da su i sami stali sa nekim investicijama, jer je sve postalo neizvjesno.

S druge strane, izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da bi ove godine promet trebalo da bude veći nego lani, jer su i cijene dosta više.

"Obim posla je sličan kao i 2021. godine, a većini će biti uvećan promet, jer su materijali ove godine u odnosu na prošlu u prosjeku skuplji za oko 30 odsto", rekao je Bijelić. Objasnio je da će oni koji su imali promet deset miliona maraka, sada sa istim obimom posla imati 13 miliona KM.

"Cijene repromaterijala zavise i od investitora, ako budu investirali, one neće pasti. Ali ako se investicije malo smanje, pretpostavljam da će se smanjiti i cijene materijala", rekao je Bijelić dodajući da imaju obezbijeđen posao za cijelu iduću godinu.

Statistika

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrijednost izvršenih radova u 2021. godini iznosila je nešto više od 685,2 miliona KM, što je u poređenju sa 2020. godinom manje za oko 87 miliona ili za 11,3 odsto.

"Na gradilištima u 2021. godini prosječno je bilo angažovano 7.449 radnika, što je za 1,9 odsto manje u odnosu na 2020. godinu", podaci su Zavoda za statistiku.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti