Visoke cijene repromaterijala ugrožavaju građevinske projekte u RS

19.04.2022. 07:38 / Izvor: BHRT
GRAĐEVINA

Gradnja pojedinih javnih objekata u Republici Srpskoj mogla bi biti obustavljena zbog nedostatka materijala i problema s ugovorenom cijenom gradnje u odnosu na povećanje cijena.

Gradnja pojedinih javnih objekata u Republici Srpskoj mogla bi biti obustavljena zbog nedostatka materijala i problema s ugovorenom cijenom gradnje u odnosu na povećanje cijena. Izvođači se nalaze u problemu zbog zakonskih propisa koji, i u slučaju da bude pronađen dodatni novac, ne dozvoljavaju potrebnu razliku preko ranije ugovorene cijene.

Samo na području Istočnog Sarajeva i Pala gradnja šest objekata od javnog interesa zapala je u probleme, jer trenutne cijene repromaterijala uveliko prevazilaze ugovorene. Rast cijena veći je i od zakonski dozvoljenih 20 posto iznosa iznad ugovorenog. S druge strane, građevinski materijal sve je teže nabaviti. Građevinari se nadaju rješenju, pa i po cijenu privremenog obustavljanja gradnje. 

"Hajmo da vidimo da se prepakujemo, šta nam je od onih objekata nužno potrebno da završimo. Ako su to energetski objekti, ako su infrastrukturni važni za društvo, ajmo na njih napraviti fokus, a ovi koji su nam manje bitni da, na neki način, zamrznemo neko vrijeme, pa ćemo se njima vratiti kad dođe bolja situacija", mišljenja je Ljubiša Tanić iz Grijanjeinvesta, Pale 

Poremećaj na tržištu željeza, zbog nemogućnosti uvoza iz Ukrajine, trenutno se kompenzuje uvozom iz Turske i Kine. Cijena mu je i do tri puta veća, nema ga dovoljno na tržištu, a produženi su i rokovi isporuke. Sve to moglo bi da smanji obim građevinskih radova. 

"Računamo, izgradnjom ovih velikih infrastrukturnih projekata, aerodroma, nadam se energetskom sektoru Buk Bijela, da će biti građevinska operativa, pored izgradnje autoputa, u velikoj mjeri zastupljena", kaže je ministrica za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić. 

"Želimo da nađemo neko kompromisno rješenje, da zaštitimo, s jedne stane, i ugovarače poslova, a s druge strane i  izvođače, i da iz ove krize, na neki način, izađemo što vitalniji i da riješimo ove probleme", navodi predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić. 

Akteri današnjeg sastanka vjeruju da će u privatnoj gradnji građevinari lakše pronaći izlaz iz problema jer je, uprkos većim cijenama stambenog i poslovnog prostora, potražnja i dalje veća od ponude. Veći problem bi mogao da im predstavlja nedostatak radnika, zbog kojeg odavno traže mogućnost zapošljavanja većeg broja stranih državljana. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti