Olako izbjegavanje obaveza

Račun zatvoren u jednoj banci, ali otvoren u drugoj: Blokada računa lov u mutnom?

03.04.2024. 11:54 / Izvor: Avaz.ba
banke

Metod “napuštanja” jednog i otvaranja drugog računa koristi se za izbjegavanje finansijskih obaveza.

Više od 104.239 bankovnih računa različitih poslovnih i drugih subjekata u BiH blokirano je, a 57.035 firmi ima blokiran barem jedan račun, saopćeno je iz Centralne banke (CB) BiH.

Među vlasnicima blokiranih računa su preduzeća, benzinske pumpe, trgovinski i ugostiteljski objekti, frizerski saloni, mesnice, pekare, ljekarske ordinacije, zadruge, a na spisku su i rudnici, pojedine općine i mjesne zajednice… I tako je godinama. Spisak se samo širi.

Na listi CBBiH su i već ugašeni poslovni subjekti, ali postoje li i oni koji metod "napuštanja" jednog i otvaranja drugog računa koriste za izbjegavanje finansijskih obaveza, pitali smo ekonomske stručnjake.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muharem Karamujić kaže da je prije nekoliko godina uvedeno pravilo po kojem ista fizička ili pravna osoba ne može imati dva ili više računa u istoj banci.

Međutim, mogućnost otvaranja računa kod druge banke, koja se često koristi za bijeg od prinudne naplate, još postoji.

"Pokušava se napraviti efektivni registar da se upravo takve stvari izbjegnu, samo što to još, koliko ja znam, nije urađeno. Kod nas je bankovno poslovanje svakako iskomplicirano, pa u biti zbog onih nevaljastih ispaštaju dobri. Glupo je da jedan konglomerat ili osoba koja se bavi biznisom ne može imati dva ili tri devizna računa u jednoj banci, jer sada sve transakcije mora razgraničavati s jednog. Ako izvozim u pet zemalja, trebam imati pet računa, a ne mogu zbog takvih koji rade mahinacije", ističe profesor Karamujić.

Ekonomski analitičar Damir Bećirović podsjeća da broj blokiranih računa u BiH u posljednjih desetak godina raste, ali da je takva pojava danas puno manje izražena nego ranije.

"Imate niz neaktivnih subjekata, hiljade firmi koje nikada nisu ušle u stečaj ili su taj proces prošle ranije, pa im se sad zatvaraju računi. Ili se, u nekim slučajevima, radi o firmi s više računa, pa im se neki zatvore", kaže Bećirović.

Treba targetirati te ljude i, kad krše pravila, da se na drugi način sankcioniraju, kaže Karamujić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital