Banjalučanin za mjesec zaradio 520 prosječnih plata

Kapital / IZVJEŠTAJI

Banjalučanin za mjesec zaradio 520 prosječnih plata

05.04.2019. 10:01 / Izvor: Glas Srpske

Najveća primanja u Republici Srpskoj tokom prošle godine imao je jedan Banjalučanin zaposlen u finansijskom sektoru kojem su samo za mjesec na račun uplaćene 466.783 KM.

Vrtoglavi iznos od skoro pola miliona maraka taj Banjalučanin je, kako pokazuju podaci Poreske uprave RS, dobio u februaru prošle godine. Računicom, prenosi Glas Srpske, dolazi se do podatka da je tako za mjesec zaradio 520 prosječnih plata u Republici Srpskoj. Prosječna plata je u februaru ove godine iznosila 896 KM.

Na drugom mjestu po visini primanja takođe je Banjalučanin, kojem je na račun uplaćeno 459.390 KM, a zaradio ih je, kao i njegov sugrađanin, u finansijskom poslovanju.

Tako su njih dvojica zajedno zaradili 926.173 KM, odnosno 1.033 prosječne plate.Treće mjesto na listi najvećih primanja zauzeo je Banjalučanin u sektoru aktivnosti sa nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih aktivnosti kojem je poslodavac uplatio 61.514 KM.

I četvrto i peto mjesto na listi najvećih primanja zauzeli su Banjalučani, i to u oblasti finansijskog poslovanja i sa mjesečnim primanjima od po 54.783 KM.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da pomenuti vrtoglavi mjesečni iznosi od blizu pola miliona maraka najvjerovatnije predstavljaju otpremnine, a ne redovne prihode. Međutim, isplaćena mjesečna primanja od 60.000 ili 50.000 KM nisu, kako ističe Pavlović, rijetkost i uglavnom predstavljaju rezultat uspješnog poslovanja stranih firmi i banaka.

"Imamo, na primjer, strane banke koje posluju na našem terenu i prave menadžerske ugovore. Te banke svoje menadžere nagrađuju za ostvarene milionske promete i poslove koje uspiju da sklope.", objašnjava Pavlović.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital