Međunarodna agencija S&P zadržala kreditni rejting BiH

04.05.2020. 16:29 / Izvor: Fena
Međunarodna agencija S&P zadržala kreditni rejting BiH

Globalna pandemija koju je uzrokovao Covid-19 odrazit će se na ekonomiju BiH, direktno i kroz vanjskotrgovinske kanale.

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) je 30. aprila ove godine objavila vanrednu procjenu kreditnog rejtinga BiH, koju provodi za većinu zemalja zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19.

U odnosu na redovnu procjenu sa početka marta, zadržan je rejting "B", dok su izgledi izmijenjeni sa pozitivnih na stabilne.

 

Imajući u vidu globalni karakter pandemije, kao i izazove koje predstavlja za zdravstvene, ekonomske i finansijske sisteme u okruženju i svijetu, zadržavanje rejtinga i ovakvi izgledi znače da se očekuje kako će mjere koje se poduzimaju u BiH doprinijeti znatnom ublažavanju negativnih efekata pandemije.

Prema mišljenju analitičara ove agencije, globalna pandemija koju je uzrokovao Covid-19 odrazit će se na ekonomiju BiH, direktno i kroz vanjskotrgovinske kanale. S&P očekuje da će realni GDP u 2020. godini biti smanjen za pet posto, te da će fiskalni i vanjski izgledi BiH također biti pogoršani. Ekonomski oporavak se očekuje u 2021. godini.

Rejting bi u narednih 12 mjeseci mogao biti i povećan, ukoliko ekonomski oporavak bude i snažniji, ili brži od očekivanog, i ukoliko se poboljša ozračje u kojem se donose domaće politike.

"Prvenstveno, bilo bi poželjno vidjeti manje konfrontirajuće politike, i politike bazirane na konsenzusu, koje su orjentisane ka strukturalnim reformama i snažnijoj podršci ekonomskom rastu.", saopćeno je iz Ureda za komunikacije Centralne banke BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital