Moody's potvrdio kreditni rejting​ BiH

22.08.2020. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Moody's potvrdio kreditni rejting​ BiH

Međunarodna rejting agencija Moody's Investor Service potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B3“ sa stabilnim izgledima.

Međunarodna rejting agencija Moody's Investor Service potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B3“ sa stabilnim izgledima. 

U obrazloženju odluke o potvrđivanju rejtinga i stabilne prognoze, analitičari agencije Moody's navode sljedeće ključne faktore ocjenjivanja:

- Stalni strukturalni izazovi i dalje utiču na srednjoročne izglede rasta u Bosni i Hercegovini, ograničavajući ekonomsku snagu zemlje;

- Umjereni nivoi duga i fiskalno ograničavanje posljednjih godina pružaju fiskalni prostor da odgovore na ekonomske šokove poput pandemije koronavirusa;

- Slabe institucije dijelom odražavaju složen sistem upravljanja i podjele političkog okruženja, te i dalje ometaju efikasno donošenje politika.

Analitičari agencije Moody's očekuju da će na ekonomiju ove godine znatno uticati pandemija koronavirusazbog obuzdavanja širenja koronavirusa, pada trgovine i smanjenja novčanih doznaka. Uticaj je, također, prisutan i u oblasti turizma. U izvještaju ove agencije navodi se kako se za Bosnu i Hercegovinu ove godine predviđa pad realnog BDP-a za 5,5%, nakon što je u 2019. godini zabilježio rast od 2,9%, te da će u 2021. godini rast realnog BDP-a iznositi 3,5%.

Analitičari, dalje, navode da je proteklih godina Bosna i Hercegovina očuvala oprezan fiskalni stav, bilježeći od 2016. godine manji budžetski višak, koji se uglavnom odražava u održivom rastu indirektnih poreza, ali također i u suzdržavanju od trošenja. Moody's očekuje da će ove godine Bosna i Hercegovina zabilježiti fiskalni deficit od 4,6% BDP-a u odnosu na 2,2% viška koji je zabilježen 2019. godine. Pogoršanje odražava uticaj ekonomskih kontrakcija na prihodovnoj strani i fiskalnih mjera koje su vlasti usvojile kako bi ublažile učinak koronavirusa u odnosu na rashode.

Treći faktor koji je uticao na potvrdu kreditnog rejtinga Bosni i Hercegovini zasnovan je na institucionalnim ograničenjima. Složen sistem upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju efiksano donošenje odluka. U isto vrijeme, kako navodi Moody's, aranžman valutnog odbora osigurava efikasno sidro za makroekonomsku stabilnost i uživa visok nivo kredibiliteta. Moody's očekuje da Bosna i Hercegovina ostane posvećena i dosljedna u provođenju valutnog odbora, pri čemu bi bilo kakve intervencije u pogledu valutnog odbora potkopale ovaj aranžman i potencijalno ugrozile buduću pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Stabilni izgledi kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody's  da će kreditni rejting zemlje ostati isti u narednih 12 do 18 mjeseci, uprkos očekivanom ekonomskom i fiskalnom pogoršanju usljed pandemije koronavirusa. Moody's očekuje da će likvidnost i vanjski rizici uveliko biti ublaženi podrškom međunarodnih finansijskih institucija, naročito MMF-a i Evropske unije (EU).

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova koji povećavaju srednjoročne izglede za rast. Tome bi doprinijela i kontuinuirana saradnja sa MMF-om i EU.  S druge strane, analitičari upozoravaju da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i snažnu integraciju Bosne i Hercegovine u EU, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital