Guverneru Softiću nagrada za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH

18.09.2020. 08:39 / Izvor: Akta.ba
Guverneru Softiću nagrada za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH

Plaketa "Zlatni BAM" je posebno priznanje žirija, koji čine novinari i stručni saradnici magazina "Banke i biznis".

Na tradicionalnoj manifestaciji „Večer bankara“ koja je održana u Sarajevu, a koju organizuje finansijsko-poslovni magazin „Banke i biznis“,  dodijeljena je nagrada „Zlatni BAM“ guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senadu Softiću za doprinos stabilnosti finansijskog sistema BiH.

Plaketa "Zlatni BAM" je posebno priznanje žirija, koji čine novinari i stručni saradnici magazina „Banke i biznis“, a koje se dodjeljuje za doprinos kvalitetnom radu i razvoju bankarskog sektora. Guverner je istakao važnost prepoznavanja uloge i značaja CBBiH i od šire javnosti.

"Centralna banka Bosne i Hercegovine je institucija koja će i dalje poštovati najviše profesionalne standarde centralnog bankarstva. Mi smo itekako svjesni da se svijet oko nas, naše okruženje te poslovna klima u BiH, ubrzano mijenja. Nastojimo što bolje pratiti savremene trendove od kojih bih nabrojao samo neke, najvažnije: digitalizacija finansija i pojava tzv. fintech kompanija, kriptovalute kao Bitcoin, uticaj klimatskih promjena na finansijsku stabilnost, fokus na finansijsku inkluziju odnosno uključivanje što većeg udjela populacije u formalni finansijski sektor, nužnost finansijske edukacije jer i finansijski produkti koji se nude postaju sve složeniji, itd. To su sve izazovi o kojima treba da vodimo računa ukoliko želimo da budemo u korak s aktuelnim i budućim trendovima", rekao je guverner Softić, dodavši da će, u skladu s tim, CBBiH nastaviti kontinuirano raditi na povećanju transparentnosti, redovno publikujući sve svoje izvještaje i jačajući prisustvo na društvenim mrežama. 

Priznanje „Zlatni BAM“ uručeno je komercijalnim bankama u još osam kategorija: aktiva, ukupan kapital, prinos na dionički kapital, prinos na aktivu, veličina dioničkog kapitala, obim rasta depozita i kredita, najveća aktiva među bankama s pretežno domaćim kapitalom i najveća bruto dobit po zaposlenom među bankama s pretežno domaćim kapitalom. Nagrade su dodijeljene na osnovu revidiranih izvještaja o poslovanju banaka u 2019. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital