EBRD odobrio Sparkasse banci zajam od 5 miliona eura

01.12.2020. 13:12 / Izvor: Akta.ba
EBRD odobrio Sparkasse banci zajam od 5 miliona eura

Zajam od 5 mil EUR Sparkasse banci za daljnje kreditiranje preduzeća osiguran je radi povećanja njihove konkurentnosti i zadovoljenja EU standarda.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) osigurali su dodatnu podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini koja se suočavaju s utjecajem pandemije koronavirusa. 

Zajam od 5 mil EUR Sparkasse banci za daljnje kreditiranje preduzeća osiguran je radi povećanja njihove konkurentnosti i zadovoljenja EU standarda. 

Sredstva će poduzećima osigurati kontinuirani pristup finansijama, pomoći u ispunjavanju visokih proizvodnih standarda i omogućiti da u potpunosti iskoriste mogućnosti trgovanja na regionalnom i evropskom tržištu. Nadalje, zajam će potaknuti poslovna ulaganja u moderniju opremu i proizvodne pogone, za koje se očekuje da će postati katalizator zelenog oporavka u Bosni i Hercegovini i široj regiji. 

Sredstva su dio šireg programa EBRD-a i EU za podršku malim i srednjim preduzećima širom zapadnog Balkana. EBRD obezbjeđuje zajmove preduzećima preko partnerskih finansijskih institucija, dok ih EU dopunjuje poticajima i tehničkom pomoći s ciljem identificiranja i provjere najbolje dostupne opreme i tehnologija. 

Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl kazala je da neprekidno rade sa svojim institucionalnim i finansijskim partnerima kako bi podržali poduzeća iz privatnog sektora u zemlji. 

"Sada je važnije, nego ikada prije, osigurati odgovarajuće finansiranje za prevladavanje različitih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa. MSP su okosnica ekonomije, zbog čega danas intenziviramo svoju podršku i predanost njima", dodala je Naessl. 

Šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Richard Máša rekao je da su ulaganje u konkurentnost privatnog sektora zapadnog Balkana kroz podršku inovacijama, zelenoj i digitalnoj tranziciji malih i srednjih poduzeća temelj novog Ekonomskog i investicijskog plana Evropske unije vrijednog do 9 mlrd EUR za regiju. 

"Kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova s garancijom trebala bi potaknuti ulaganja za jačanje konkurentnosti MSP-a i potaknuti otvaranje radnih mjesta. Pandemija Covid-19 povećala je interes malih i srednjih poduzeća za digitalizaciju i BiH nije iznimka. Dodatna podrška EU-a od približno 30 mil EUR malim i srednjim poduzećima u BiH dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za jačanje otpornosti MSP-a u krizi", istakao je Máša. 

Sparkasse banka je, po riječima predsjednika Uprave Sparkasse Bank BiH Sanela Kusturice, opredijeljena da kroz svoju standardnu finansijsku ponudu, ali i ovakve posebne kreditne linije, potiče razvoj i poduzetnički potencijal malog i srednjeg biznisa, sve sa krajnjim ciljem stimulacije ukupnog poslovnog ciklusa u BiH. 

"Nastavak konstruktivne saradnje sa EBRD-om i otvaranje nove kreditne linije nam je posebno važno sada, u momentu kada se poduzetnici susreću sa finansijskim izazovima usljed globalne pandemije i kada im je potreban lakši pristup sredstvima finansiranja, ali i poticajima", dodao je Kusturica. 

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini. Do danas je uložila preko 2,7 milijardi eura u 187 projekata. Banka je fokusirana na širenje lokalnog privatnog sektora, promociju regionalne i međunarodne integracije i održivu upotrebu resursa, saopćeno je iz EBRD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital