EBRD odobrila zajam od 10 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH

09.03.2021. 15:44 / Izvor: Akta.ba
EBRD odobrila zajam od 10 miliona eura za Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH

Kreditna linija za podršku finansiranja hipotekarnih stambenih kredita.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam za hipotekarnu kreditnu liniju u iznosu od 10 milijuna eura za Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosnia and Herzegovina za daljnje kreditiranje klijenata u svrhu poboljšanja stambenih uslova. Nova kreditna linija rješava pitanje rastuće potražnje i predstavlja nastavak hipotekarne linije od15 milijuna eura odobrene u julu 2019.

Podzajmovi fizičkim licima će se koristiti u svrhu finansiranja poboljšanja stambenih uslova, gdje postoji veliki potencijal, posebno u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti i štednje. Također se očekuje da će razvoj stambenog fonda povećati hipotekarno kreditiranje u zemlji.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je: "Nastavak hipotekarne linije dolazi u kritično vrijeme jer banke nastoje zadržati svoje stambene kredite unatoč krizi uzrokovanoj Covidom-19. Drago nam je što zajedno s našim partnerom Intesa Sanpaolo Bankom nastavljamo podršku dugoročnom finansiranju. Posebno smo sretni što će ova kreditna linija pomoći mnogim ljudima u Bosni i Hercegovini u da osiguraju novi ili bolji dom."

Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, rekao je: "Izuzetno smo zadovoljni što uz podršku EBRD-a možemo našim klijentima pružiti povoljnije kredite koji se mogu koristiti za poboljšanje uslova stanovanja i postizanje bolje energetske efikasnosti. Uvjereni smo da će sada, kada prolazimo kroz vrlo teške uslove života i rada zbog pandemije izazvane Covidom-19, ova nova inicijativa Intesa Sanpaolo Banke značajno podržati hipotekarni i stambeni sektor u Bosni i Hercegovini i pobrinut će se da naš klijenti mogu dobiti proizvode koji im pomažu da ispune svoje planove  i težnje".

Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH, članica talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, dugogodišnji je partner EBRD-a i pruža usluge na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine sa širokom mrežom poslovnica.

Od početka svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložila više od 2,7 milijardi eura kroz 191 projekat u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital