Povjerenje njemačkih investitora tone treći mjesec zaredom

11.08.2021. 08:19 / Izvor: Tanjug
Povjerenje njemačkih investitora tone treći mjesec zaredom

Bundesbanka predviđa da će se privredni rast ubrzati u ovom kvartalu nakon što je u drugom kvartalu BDP povećan za 1,5 %.

Povjerenje investitora u oporavak Njemačke palo je u avgustu na najniži nivo od kraja prošle godine jer rastuća stopa infekcija delta sojem kovida izaziva zabrinutost povodom mogućeg pooštravanja mjera ograničenja.

Indeks investicionih očekivanja koji izračunava ekonomski institut ZEV stropoštao se u avgustu na 40,4 poena sa 63,3 boda iz prethodnog mjeseca, a predsjednik instituta Akim Vombah upozorava na „rastuće rizike“ po ekonomiju, prenosi agencija „Bloomberg“.

Ocjene investitora o trenutnim uslovima poslovanja su blago poboljšane.

Mada je više od polovine njemačkog stanovništva potpuno vakcinisano, broj korona slučajeva u najvećoj evropskoj ekonomiji se povećava. Vlada je već pooštrila neke mjere za putovanja i planira da razmotru dodatne korake tokom današnjeg sasatanka kancelarke Angele Merkel sa liderima 16 njemačkih saveznih država.

Pored toga, njemački proizvodni sektor – ključni dio ekonomije – i dalje trpi zbog globalnog manjka ponude nekih materijala i neviđenih kašnjenja isporuka. Oba ta faktora vrše pojačani pritisak na cijene u posljednjih nekoliko mjeseci.

Bundesbanka predviđa da će se privredni rast ubrzati u ovom kvartalu nakon što je u drugom kvartalu BDP povećan za 1,5 posto, dodaje „Bloomberg“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital