Mastercard proširuje domete otvorenog bankarstva akvizicijom kompanije Aiia

Kapital / BANKARSTVO

Mastercard proširuje domete otvorenog bankarstva akvizicijom kompanije Aiia

Povezivanje usmjereno na korisnike širom Evrope, inovativna tehnologija, iskusni lokalni timovi.

09.09.2021. 11:36 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Mastercard objavila je sklapanje ugovora o akviziciji kompanije Aiia, vodećeg evropskog pružaoca tehnologija otvorenog bankarstva koja omogućava direktnu vezu sa bankama putem samo jedne API integracije, omogućavajući svojim klijentima razvoj i lansiranje novih digitalnih rješenja koja zadovoljavaju potrebe svakodnevnog života, rada i zabave.

Otvoreno bankarstvo demokratizuje finansijske usluge dajući potrošačima jasan uvid u to gdje i kako se njihovi podaci koriste kako bi im se pružile usluge koje žele i koje su im potrebne. FinTech firme i banke koriste podatke koje potrošači odobre kako bi omogućili lakši i inkluzivniji pristup kreditima, upravljanju ličnim finansijama, digitalnim novčanicima i platnim uslugama. Mastercard igra centralnu ulogu u ovom ekosistemu kao pouzdani posrednik i sigurna mreža podataka.

"Vrijednost otvorenog bankarstva dolazi kroz osnaživanje potrošača i firmi da koriste sopstvene podatke kako bi jednostavno, sigurno i brzo dobili pristup finansijskim uslugama. Uključivanje kompanije Aiia u našu mrežu učvršćuje napore ka otvorenom bankarstvu koje pravimo u Evropi i omogućava nam da nastavimo da izlazimo u susret našim klijentima gdje god se oni nalaze", rekao je Kreg Vosburg, direktor sektora razvoja proizvoda u kompaniji Mastercard. "Kako otvoreno bankarstvo nastavlja da podstiče inovacije, naš fokus ostaje na pružanju jedinstvenog skupa tehnoloških platformi i infrastrukture, kao i na osiguravanju povezanosti podataka, a sve to u skladu sa principima privatnosti i sigurnosti podataka. To će pomoći FinTech sektoru i finansijskim institucijama da inoviraju, prikupljaju povratne informacije i prošire svoje poslovanje, kao i da stvaraju pametnija, značajnija iskustava efikasnije nego što je to do sada bio slučaj."

Do sada je otvorena bankarska platforma kompanije Aiia, uključujući snažnu API povezanost i  kapacitete za plaćanja koje pruža, kao i sama stručnost kompanije, značajno rasli i pokazivali jasan fokus na kvalitet usluge. Aiia je oživjela jedinstveni model otvorenog bankarstva u Evropi koji se zasniva na privatnosti podataka, sigurnosti, kvalitetu i širokom pristupu. Poslovni pristup koji u centar usluge stavalja korisnika i ambicija da se izgradi sistem otvorenog bankarstva koji jednostavno funkcioniše nadopunjuju postojeće kanale, tehnologiju i praksu obrade podataka u kompaniji Mastercard.

"Proteklu deceniju radili smo na tome da od kompanije Aiia napravimo vodeću i kvalitetnu platformu za otvoreno bankarstvo, koja je stotine banaka i FinTech kompanija uvela u sigurne i bezbjedne tokove otvorenog bankarstva. Blisko smo sarađivali sa bankama, klijentima i lokalnim vlastima kako bismo osigurali da naši API-ji pokažu pravi učinak otvorenog bankarstva. Oduševljeni smo što ćemo postati dio kompanije Mastercard i napredovati na putu osnaživanja ljudi da svoje finansijske podatke i račune uvedu u igru - sigurno i transparentno", rekao je Rune Mai, izvršni direktor i osnivač kompanije Aiia.

Jačanje Fondacije za inovacije

Mastercard je bio rani zagovornik otvorenog bankarstva širom svijeta. Kompanija je povukla hrabre poteze kako bi spojila sopstvenu tehnologiju i stručnost u domenu višekanalnih plaćanja sa značajnim partnerima koji u ponudi imaju komplementarne usluge. Kompanija Mastercard je 2019. godine predstavila svoju prvu ponudu za povezivanje otvorenog bankarstva u Velikoj Britaniji i Poljskoj kroz partnerstvo s kompanijom Token.

Akvizicijom kompanije Finicity 2020. godine, kompanija Mastercard je učvrstila svoje napore ka pružanju vrhunskog korisničkog iskustva time što su objedinjene  vrhunske tehnološke platforme, namjenski resursi i globalna infrastruktura kao način da se dalje podstaknu inovacije i nastavi sa pružanjem lokalizovanih usluga korisnicima. Početkom 2021. godine pridodat je i Mastercard Payment Services, širi spektar rješenja za A2A (account2account) plaćanja i otvorenio bankarstvo koji je pridodat kroz stečenim akviziciju većinskog poslovanja kompanije Nets.

Stručnost kompanije Aiia u pružanju sigurnog i bezbjednog pristupa podacima nadopunjuje načela odgovornosti za podatke kompanije Mastercard, nastavljajući da stavlja pojedinca u središte procesa. Uvezivanje usluga kompanije Aiia u Evropi omogućiće kompaniji Mastercard da dostavi Finicity aplikacije za odlučivanje o odobravanju kredita i bodovanje kredita svojim klijentima u Evropi.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Mastercard

#Aiia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital