Softić: Održali smo stabilnost valute

05.11.2021. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Centralna banka

Softić je istakao da konferencija i promjene u centralnom bankarstvu nisu samo o pandemiji, te da ne treba očekivati da će se kada se pandemija završi sve vratiti na staro.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je jučer u Sarajevu da su tokom pandemije obezbijedili kontinuitet svih poslovnih procesa bez ikakvih prekida i održali stabilnost valute, doprinoseći ukupnoj finansijskoj stabilnosti u zemlji.

Softić je, u uvodnom izlaganju Međunarodne istraživačke konferencije pod nazivom "Kako se centralne banke nose sa makroekonomskim posljedicama pandemije Covid-19?", naveo da su tokom pandemije i aktivnosti Centralne banke BiH bile intenzivne.

On je precizirao da je Banka obezbijedila kontinuitet poslovanja svih svojih operacija, platnih sistema, gotovinskog poslovanja, bankarskih i drugih procesa u skladu sa zakonom, zatim pažljivim planiranjem, uz poštovanje uputstava nadležnih, osigurala bezbjedno radno okruženje.

Softić  je istakao da konferencija i promjene u centralnom bankarstvu nisu samo o pandemiji, te da ne treba očekivati da će se kada se pandemija završi sve vratiti na staro.

"Moramo shvatiti da se suočavamo sa novom realnošću", rekao je Softić u uvodnom izlaganju konferencije koju je Centralna banka BiH organizovala u okviru aktivnosti na polju međunarodne saradnje, a s ciljem podsticanja akademske diskusije.

On je istakao da je činjenica da se centralno bankarstvo dramatično promijenilo sa globalnom finansijskom krizom koja je počela 2007. godine, kada je većina centralnih banaka promijenila instrumente, ali da je prava promjena za centralne banke došla sa pandemijom, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Ovo je četvrta Međunarodna istraživačka konferencija koju organizuje Centralna banka BiH, uz učešće predstavnika centralnih banaka, međunarodnih institucija i akademske zajednice, a organizovana je u dvije sesije u okviru kojih je diskutovano o monetarnoj politici tokom pandemije i o tome šta ograničava efikasnost monetarne politike.

Između ostalog, fokus je bio na uticaju regulatornih zahtjeva u vezi sa likvidnošću banaka, potencijalnoj stabilizujućoj ulozi fiksnog deviznog kursa u periodu snažnih makroekonomskih fluktuacija i uticaju koji na efekte monetarne politike ima prosječni dohodak stanovništva u zemlji.
 
Konferencija je, zbog epidemioloških uslova u zemlji i svijetu, organizovana u virtuelnom formatu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital