Kako će se pad eura odraziti na konvertibilnu marku?

20.07.2022. 08:11 / Izvor: BHRT
euro

Euro nastavlja pad u odnosu na dolar i bilježi najnižu vrijednost u zadnjih dvadeset godina. Euro je trenutno manji od dolara i više se ne postavlja pitanje da li će nego kako će se ovo odraziti na našu valutu koja je fiksno vezana za euro.

Euro nastavlja pad u odnosu na dolar i bilježi najnižu vrijednost u zadnjih dvadeset godina. Euro je trenutno manji od dolara i više se ne postavlja pitanje da li će nego kako će se ovo odraziti na našu valutu koja je fiksno vezana za euro.

Euro je uveden 1. januara 1999. i tada je vrijedio 1.19 dolara. Godinu kasnije je pao ispod 1 dolara. Krajem 2002. jedan euro je ponovo vrijedio više od jednog dolara. Najjači kurs eura bio je 2008., kada je jedan euro vrijedio 1.60 dolara. U Centralnoj banci BiH kažu da i pored ovog kolebanja eura naši građani nemaju razloga za paniku.

"S obzirom na to da je KM vezana za euro, kupovina KM se vrši po fiksnom kursu koji je svih ovih godina doprinio postizanju ciljeva monetarne politike kroz, između ostalog, očuvanje monetarne stabilnosti, kao i očuvanje finansijske stabilnosti", navode iz banke.

Konvertibilna marka, možemo biti sigurni, neće devalvirati u odnosu na euro, ali će zato dijeliti njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom.

"Ako ćemo raditi konverziju ništa ne gubimo u euru, ali obzirom na smanjenu cijenu eura jasno je da tih nekoliko posto koliko je dolar jači i biće još jači što dulje rat bude u Ukrajini trajao toliko ćemo mi ni krivi ni dužni gubiti na vrijednosti svoje valute“, smatra direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle. 

Rast dolara u odnosu ne samo na euro nego i sve druge valute, poručuju ekonomisti, imaće nekoliko negativnih posljedica na BiH. To su rast spoljnog duga koji je u dolarima, poskupljenje energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu. 

"U eurima moraćemo i u KM odvojiti veći iznos za plaćanje tog dijela spoljnog duga. Drugi negativan efekat je svakako pored poskupljenja cijena energenata, plina, nafte i naftnih derivata kojima u dolarima cijene rastu“, kaže ekonomski analitičar Saša Grabovac. 

"Pad eura će tangirati tako da kažem sve one koji kupuju sirovine u dolarima, a prodaju u eurima. Dakle tu već su u minusu skoro 20 posto. U slučaju kupovine i prodaje u eurima onda je to za obje strane relativno stabilna situacija“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Najveći dio naše spoljnotrgovinske razmjene odnosi se na Evropsku uniju u kojoj je bar u većini zemalja valuta euro. Pad eura u odnosu na dolar neminovno će dovesti do poskupljenja roba i usluga unutar Unije. Što znači da se ova naša donedavna prednost sada ispostavila kao mana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital