Novi okvir obavezne rezerve od 1. januara 2023. godine

23.09.2022. 10:26 / Izvor: Akta.ba
centralna banka

Centralne banka BiH (CBBiH), u suradnji s MMF-om, planira novi okvir obavezne rezerve koji bi trebao stupiti na snagu od 1. januara 2023. godine.

Centralne banka BiH (CBBiH), u suradnji s MMF-om, planira novi okvir obavezne rezerve koji bi trebao stupiti na snagu od 1. januara 2023. godine, a kojim se predviđa uvođenje održavanja obavezne rezerve u stranim valutama, što će omogućiti veću fleksibilnost u primjeni instrumenta obavezne rezerve (valutna diferencijacija stope obvezne rezerve i politike naknade).

"Jedan do ciljeva je smanjenje euroizacije pasive (i aktive) sektora komercijalnih banaka", kazao je Dejan Kovačević, rukovoditelj Ureda CBBiH za monitoring i analize tokom tematskog susreta predstavnika Centralne banke BiH s novinarima.

Govoreći o temi "Instrument obvezne rezerve u valutnom odboru", podsjetio je da je monetarna politika, Zakonom o Centralnoj banci BiH, povjerena Centralnoj banci BiH, čime je i ustanovljen valutni odbor, odnosno čvrsto vezanje KM za euro.

Uvođenjem i primjenom valutnog odbora, BiH je, kako je pojasnio, preuzela monetarne uvjete eurozone i, uvjetno, rečeno monetarnu politiku Europske centralne banke.

"Ono s čim se danas suočavamo jest ogroman šok koji je pogodio cijeli svijet: ograničena je ponuda određenih resursa, energenata, prije svega, nafte i plina, zbog dešavanja u Ukrajini nakon izlaska iz korone, poremećeni su lanci opskrbe i sve te stvari su rezultirale skokom cijena osnovnih energenata i hrane, koji je rezultirao rastom inflacije. S tim se, manje – više, suočava cijeli svijet, pa tako i mi", naveo je Kovačević prema čijim se riječima u centralnim bankama obaveznim rezervama reguliše likvidnost komercijalnih banaka.

Valutni odbor Centralne banke BiH (CBBiH) dao je svoj doprinos ekonomiji zemlje i osigurao njenu monetarnu stabilnost kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti, istaknuto je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital