EBRD i EU obezbijedili 9 miliona eura za MSP-a u Bosni i Hercegovini

08.11.2022. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Banke

Kreditna linija "Go Digital in BiH" od 9 miliona eura Raiffeisen banci za povećanje produktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam od 9 miliona eura Raiffeisen banci u Bosni i Hercegovini, uz dodatni grant Europske unije (EU), za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća.

Mala i srednja preduzeća (MSP) će se moći prijaviti za sredstva koja će uložiti u novu opremu i modernizaciju što će im pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i poboljšaju usklađenost sa standardima EU. Ta se ulaganja mogu odnositi na širok raspon opreme i softverskih rješenja, uključujući oblasti digitalne transformacije i energetske efikasnosti.

Cilj je podržati mala i srednja preduzeća da se izdignu iz okvira uobičajnog poslovanja i ulažu u povećanje konkurentnosti na lokalnim i tržištima EU.

Osim zajmova, mala i srednja preduzeća će u vidu granta dobiti poticajna sredstva u iznosu do 15% ukupnog iznosa zajma. Ove poticaje finansira EU.

Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: "Sretni smo što smo postali partneri s Raiffeisen bankom, koja ima snažnu mrežu klijenata malih i srednjih preduzeća, i proširili ovo dodatno finansiranje za lokalna mala i srednja preduzeća. Isto tako nam je drago što vidimo sve veći interes lokalnih malih i srednjih preduzeća za ovu vrstu finansiranja koja im može pomoći da modernizuju svoje poslovanje i postanu konkurentniji”.

"U skladu sa svojim strateškim opredjeljenjem, Raiffeisen banka je posvećena odgovornom bankarstvu za održivu budućnost. U proteklih nekoliko godina Raiffeisen banka je nastojala klijentima ponuditi održive finansijske proizvode i usluge te ih podržati u njihovoj tranziciji ka održivijem poslovnom okruženju, a kako bi dala pozitivan doprinos našoj zajednici i društvu. Drago mi je što mogu istaći da će kroz ovaj aranžman naša Banka zajedno sa EBRD-om doprinijeti poboljšanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji kroz povoljne uslove finansiranja projekata. Riječ je o projektima koji pripadaju izuzetno aktuelnim oblastima kao što su automatizacija i digitalizacija, te zelene investicije. Ono što je posebno atraktivno te generiše značajan tržišni interes su finansijski benefiti koji se klijentu isplaćuju po uspješnoj verifikaciji projekta, a za koje je sredstva obezbijedila Europska unija", izjavio je James Stewart, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Kreditna linija je odobrena u okviru programa „Go Digital in BiH“ koji finansiraju EBRD i EU, a koji je dio programa „EU4SMEs“. EBRD je osigurala 40 miliona eura zajmova, dok je EU osigurala grant sredstva u iznosu od 9 miliona eura za poticaje, savjetodavne usluge i tehničku pomoć. Program je popraćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji će raditi s vladom i ostalim sudionicima kako bi pomogao u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući centre digitalnih inovacija, u skladu s najboljim praksama u EU.

Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za Zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital