Od 1. januara nova odluka o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

07.12.2022. 08:27 / Izvor: Akta.ba
rezerve

Centralna banka Bosne i Hercegovine donijela je odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi.

Centralna banka Bosne i Hercegovine donijela je odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, prema kojoj se, na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti, obračunava i isplaćuje naknada po stopi od 25 baznih poena.

"Prema odluci, koja na snagu stupa 1. januara, sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom obračunava se i isplaćuje naknada po stopi od 10 baznih poena, na sredstva iznad obavezne rezerve naknada se ne obračunava", saopšteno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos reserve donesena je s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke /ECB/ i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH.

Prilikom donošenja odluka o obaveznoj rezervi razmotreni su svi relevantni faktori, uključujući odluke ECB-a o referentnim stopama, te kretanja ključnih makroekonomskih i pokazatelja finansijskog sektora, vodeći prvenstveno računa o stabilnosti valutnog odbora.

Iz Banke navode da se očekuje da će primjena ove odluke i njeni pozitivni efekti uticati podsticajno na komercijalne banke u Bosni i Hercegovini prilikom utvrđivanja visine kamatnih stopa na kredite i cijena usluga prema privredi i građanima, a što bi u konačnici ublažilo potrebu značajnijih korekcija cijena njihovih usluga naviše.

Kao što se navodi u saopštenju, Centralna banka nastaviće da prati i usklađuje politike naknada Banke zavisno od kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i njihovog uticaja na finansijski sektor Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital