PREGLED AKTIVNOSTI

EBRD za BiH predstavio izvještaj o tranziciji "Business Unusual"

30.03.2023. 09:53 / Izvor: Fena
ebrd

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas je predstavila "Izvještaj o tranziciji 2022/23" pod nazivom "Business Unusual".

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) jučer je predstavila "Izvještaj o tranziciji 2022/23" pod nazivom "Business Unusual". 

Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl predstavila je pregled aktivnosti EBRD-a u zemlji. U obraćanju medijima kazala je da se na skupu, u Centralnoj banci BiH, najviše govorilo o utjecaju globalnih lanaca nabavke i prilika koje iz toga proističu.

"Naš izvještaj zapravo govori o poremećaju lanaca nabavke do kojih je došlo ne samo kao posljedica covid pandemije nego i zbog rata u Ukrajini. Ono što vidimo jeste da će ovo biti trajni efekti ovakvih poremaćaja. Naša istraživanja pokazuju da 75 posto poduzeća ili su promijenili dobavljače ili su uz postojeće uzeli dodatne dobavljače kako bi osiguralni veći nivo otpornosti. Zemlje u Zapadnoj Evropi, posebno zemlje poput Njemačke, traže nove dobavljače u proizvodnom sektoru, konkretno u oblasti proizvodnje plastike i automobilskoj industriji", kazale je Naessl.

Direktorica EBRD-a za BiH smatra da je to dobra prilika za BiH, koja ima poduzeća upravo ovim oblastima.

"Nadamo se da će ta poduzeća biti u prilici da iskoriste ovu šansu, uz podršku Vlade", dodala je Naessl.

EBRD je također predstavio projekcije koje se odnose na ekonomski rast u BIH.

"Naše projekcije za rast u BiH su dva posto za 2023. godinu, nadamo se da će to biti tri posto u 2024. Također inflacija će ostati na visokom nivou, što će svakako imati utjecaj na ostvarivanje prihoda, ali ono što smo vidjeli jeste da je privatni sektor izuzetno otporan, bankarski sektor je dobro kapitaliziran te se nadamo da će sve ovo utjecati na unaprijeđenje", kazala je Naessl.

Izvršni direkotr EBRD-a za politiku, strategiju i implemantaciju, Christoph Denk, na skupu je predstavio je trenutnu podršku politikama u BiH u izazovnom ekonomskom kontekstu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital