Usporavanje rasta

Guverner CBBiH Senad Softić: Inflacija pada, a cijene iste

26.04.2023. 08:56 / Izvor: Avaz.ba
Softić

Svakako se može očekivati usporavanje rasta inflacije u 2023. godini, kazao je Softić.

Sporije nego što je buknula početkom rata u Ukrajini, inflacija se smiruje, ali je u februaru ove godine, podaci za mart se još čekaju, u BiH iznosila 12,9 posto.

Građanima BiH, koji su iz mjeseca u mjesec suočeni s poskupljenjima, utjehu ne može predstavljati ni činjenica da je, prema izvještajima državnih zavoda, godišnja stopa inflacije visoka i u zemljama regiona.

Podaci za februar

Tako je u martu u Srbiji iznosila 16,2 posto, u Hrvatskoj 10,6, a u Crnoj Gori 10,5 posto.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić podsjeća da su srednjoročne projekcije ključnih makroekonomskih pokazatelja, objavljene u novembru 2022. godine, projicirale inflaciju od 6,3 posto u 2023., odnosno 3 posto u 2024. godini.

"Na osnovu zvaničnih podataka iz januara 2023. godine, kao i dostupnih informacija s međunarodnih tržišta u pogledu budućih trendova u segmentu cijena hrane i energenata, procijenjena stopa inflacije za prvi kvartal ove godine iznosi 12,6 posto. Preliminarna procjena inflacije za prvo polugodište je nešto viša u odnosu na procjene iz decembra i trenutno iznosi 8,6 posto", kaže Softić.

Prošla godina

Zbog činjenice da u svim izvještajima 2022. godina predstavlja bazni period s kojim se vrši poređenje, a upravo prošle godine inflacija je obarala rekorde, do kraja godine očekuje se njeno usporavanje.

"Svakako da se može očekivati usporavanje rasta inflacije u 2023. godini. Iako ne možemo govoriti o padu prosječnih potrošačkih cijena, već usporavanju njihovog rasta, primarno zbog baznog efekta, faktori koji čine realnim očekivanja da inflacija bude blaža u tekućoj godini su i podaci s međunarodnih tržišta, koji trenutno ukazuju da će pritisak cijena energenata i hrane biti manji u ovoj godini", ističe Softić.

Inflacija u martu u Srbiji iznosila 16,2 posto, u Hrvatskoj 10,6, a u Crnoj Gori 10,5 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital