Joachim Nagel

Šef Bundesbanke: Njemačka nije bolesnik Evrope

07.09.2023. 08:36 / Izvor: Agencije
njemačka

Šef Centralne banke Njemačke (Bundesbank) Joachim Nagel izjavio je da su slabosti u njemačkoj ekonomiji privremene te je poručio da “Njemačka nije bolesnik Evrope”.

Šef Centralne banke Njemačke (Bundesbank) Joachim Nagel izjavio je da su slabosti u njemačkoj ekonomiji privremene te je poručio da “Njemačka nije bolesnik Evrope”.

Nagel je u intervjuu za ekonomski list Handelsblatt kazao da nema razloga da se stvara pesimistična slika oko njemačke ekonomije, najveće u Evropi i četvrte po veličini u svijetu.

Dodao je da se stanje u privredi danas ne može porediti s prošlošću.

"Tačno je da smo u zimskom periodu ušli u tehničku recesiju i od tada ekonomski razvoj nije zadovoljavajući. Obilježila ga je pandemija Covida, visoka inflacija, a potom i ruska agresija na Ukrajinu", rekao je Nagel, prenosi Anadolija.

"Stanje bolje nego kasnih 1990-ih"

"Ipak, očekujemo da će situacija ponovo biti pozitivna sljedeće godine. Na primjer, tržište rada je još uvijek prilično snažno i u mnogo boljem stanju nego što je bilo kasnih 1990-ih godina. Njemačka nije bolesnik Evrope. Mislim da je ovo pogrešna dijagnoza koju mnogi ljudi lako prihvataju. Moramo biti sigurniji u sebe u ovom pogledu".

Istakao je da je u poređenju s drugim zemljama njemačka privreda u dobrom stanju.

"Ne treba dozvoliti da izraz ‘Made in Germany’ izgubi vrijednost. Njemački ekonomski model nije zastario, ali mu je potrebno ažuriranje", rekao je Nagel.

Šef Bundesbanke smatra da Njemačka mora postići energetsku transformaciju i digitalizaciju i naglasio je potrebu da se globalni lanac snabdijevanja i trgovinski odnosi zemlje učine još otpornijima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital