"Očekivana inflacija snižena na 7,9 posto"

10.10.2023. 08:20 / Izvor: Akta.ba
CBBiH

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz septembra ove godine koju sprovodi CBBiH ukazuju na relativno ublažavanje.

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz septembra ove godine koju sprovodi Centralna banka BiH (CBBiH) ukazuju na relativno ublažavanje kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu.

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi 7,9 posto što je niže od očekivanja iskazanim u junu ove  godine, kada su učesnici u anketi predviđali prosječnu inflaciju od 8,3 posto.

Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,2 posto, što je nešto blago niže nego očekivanja u junskoj anketi, ali govori da učesnici očekuju nastavak rasta cijena i ne očekuju brzo eliminisanje inflacije.

Rezultati ankete sugerišu da su očekivanja da će inflacija do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka.

Inflacija je, kako navode iz CBBiH, ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih indikatora i u posljednje dvije godine znatno utiče na sva ekonomska kretanja u BiH i svijetu. CBBiH sprovodi kvartalnu anketu o inflacijskim očekivanjima, a učesnici ankete u septembarskom krugu su opet bili predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva u BiH čije je učešće od ključne važnosti za rezultate ankete.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital