pokazalo istraživanje

Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja

07.12.2023. 12:34 / Izvor: Agencije
banke

Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CIJIE) će nastaviti sa pooštravanje na strani ponude kredita u regionu.

Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CIJIE) će nastaviti sa pooštravanje na strani ponude kredita u regionu, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).

"Mada se raskorak između ponude i potražnje smanjio u odnosu na prethodni period, ponuda kredita je i dalje ograničena u Srbiji, Albaniji, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini. Potražnja za kreditima ostala je stabilna, a očekuje se i manji rast. Negativan doprinos tom trendu dale su fiksne investicije i bankarske usluge za stanovništvo, naročito segment stambenih kredita, ali se u narednom periodu očekuje njihov oporavak", saopšteno je iz EIB-a.

Napomenuli su da se suprotno ranijim negativnim očekivanjima, kvalitet kredita u prethodnih šest meseci poboljšao.

"Međutim, imajući u vidu sporiji ekonomski rast i više kamatne stope, banke u narednom periodu očekuju porast problematičnih kredita", navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik EIB Kirijakos Kakouris je rekao da rezultati istraživanja ukazuju da ograničavanje ponude kredita koje je počelo 2022. godine zbog rata u Ukrajini, inflacije, visokih kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta i dalje traje.

"Pooštravanje uslova kreditiranja pogađa sve poslovne segmente, naročito mala i srednja preduzeća", kazao je on.

Glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela je dodala da je ovo istraživanje ključni alat za praćenje kretanja u bankarskom sektoru, kao i faktora koji utiču na kreditne standarde i uslove u regionu.

"Ono nam omogućuje da razumijemo izazove sa kojima se banke suočavaju i pruža nam dragocijen uvid u finansijske potrebe preduzeća i domaćinstava. Rezultati koje smo dobili doprinijeće efikasnijem donošenju odluka i definisanju odgovarajućih politika", precizirala je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital