Najveća njemačka banka

Deutsche Bank ukida 3,500 radnih mjesta nakon pada dobiti u 2023.

01.02.2024. 11:37 / Izvor: Agencije
deutsche

Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, u četvrtak je najavila planove za ukidanje 3.500 radnih mjesta u sklopu velike akcije rezanja troškova.

Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, u četvrtak je najavila planove za ukidanje 3.500 radnih mjesta u sklopu velike akcije rezanja troškova nakon pada neto dobiti 2023. godine.

Grupa je izvijestila o neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 4,2 milijarde eura, što je pad od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je dobit povećana jednokratnim poreznim olakšicama.

Troškovi povezani s kompanijskim programom štednje i učinkovitosti također su uticali na neto dobit, pri čemu je Deutsche Bank potrošila 566 miliona eura na troškove restrukturiranja i otpremnine.

Prihodi su, međutim, skočili šest posto na godišnjoj razini na 28,9 milijardi eura zahvaljujući višim kamatama Evropske centralne banke.

Izvršni direktor Christian Sewing pohvalio je učinak banke u "nesigurnom okruženju" i istaknuo da je Deutsche ostvario dobit prije oporezivanja od gotovo 5,7 milijardi eura, najveću "u 16 godina".

Grupa je također "zadržala fokus na troškovnoj disciplini", rekao je, dok Deutsche napreduje s 2,5 milijardi eura vrijednim pomakom na učinkovitosti usmjerenim na poboljšanje profitabilnosti.

Kao dio tih napora, Deutsche Bank je saopćila da planira ukinuti oko 3.500 radnih mjesta u sljedeće dvije godine, "uglavnom u područjima koja nisu okrenuta klijentima", navodi AFP.

Banka je 2022. zapošljavala oko 85.000 ljudi širom svijeta.

Banka je također otkrila nove ciljeve za 2025., rekavši da će imati za cilj da ostvare prihode od 32 milijarde eura i poslovati s ukupnim troškovima od oko 20 milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital