Agencija za bankarstvo FBiH - Postbank BH je u privatnom vlasništvu

22.08.2013. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Agencija za bankarstvo FBiH - Postbank BH je u privatnom vlasništvu

Agencije za bankarstvo Federacije BiH oglasila se reagiranje na posljednja dešavanja u Post banci BH Poštanskoj banci BiH d.d. Sarajevou vezi sa Postbank BH Poštanskom bankom d.d.Sarajevo.

Agencije za bankarstvo Federacije BiH oglasila se reagiranje na posljednja dešavanja u Post banci BH Poštanskoj banci BiH d.d. Sarajevou vezi sa Postbank BH Poštanskom bankom d.d.Sarajevo.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine zbog karaktera svoga posla nema običaj da na ovaj način kontaktira niti komunicira sa strankama, ali zbog točnog, objektivnog i istinitog informiranja odlučili smo se da se na ovaj način obratimo javnosti i svim zainteresiranim i kontaktiranim stranama.

Prije svega naglašavamo da je Postbank BH Poštanska banka BiH u privatnom vlasništvu, i to pretežno u stranom vlasništvu. Ovo ističemo zbog toga što se u nepotpisanom priopćenju sindikata ili dijela sindikata kao i manjinskih vlasnika pokušava inscenirati da Agencija radi protiv svega što u svom imenu nosi naziv Bosna i Hercegovina. Napominjemo da još najmanje  pet banaka nosi u svom imenu naziv naše države.

U Banku je dva puta uvedena privremena uprava, 2003. i 2010. godine i to prvi put zbog neispunjavanja zakonskog zahtjeva za kapitalom i na zahtjev tadašnjeg većinskog vlasnika, odnosno po osnovu zaključka Vlade F BiH i odluke Ministarstva financija F BiH. Prema tome, nije točno da je u uspješnu Banku uvedena privremena uprava 2003. godine, nego u Banku koja nije ispunjavala osnovne minimalne zakonske uvjete za obavljanje bankarskih poslova i na zahtjev njenog tadašnjeg vlasnika.

Drugi put je privremena uprava uvedena također zbog neispunjavanja zakonskih uvjeta za kapitalom jer ga je banka zbog poslovanja s gubitkom svela ispod zakonskog minimuma, kao i zbog krize rukovođenja pošto je cijela uprava podnijela ostavku.

Ovdje ističemo i da smo u svojim kontrolama uočavali i konstatirali probleme u poslovanju Banke i nalagali njihovo otklanjanje, a posebno potrebe za dodatnim kapitalom. Međutim, Banka te naloge nije izvršavala.

Što se tiče kreditne i svih drugih politika, a posebno upravljanja i rukovođenja, to je zadatak i odgovornost vlasnika, nadzornog odbora, rukovodstva kao i uposlenih u Banci.  Agencija nema tu misiju niti smije da rukovodi bankom, (u suprotnom bi onda morala da rukovodi sa svih 18 banaka u Federaciji BiH), nego nadzire poslovanje i nalaže otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju, te ih sankcionira u skladu sa zakonom.

Što se tiče prevelikog broja uposlenih, a kasnije gubljenja 85 radnih mjesta, osim toga što je upošljavanje odgovornost rukovodstva, javnost treba da zna da je veći dio radnika Banke putem suda  izdejstvovao enormne isplate razlika plata po kolektivnom ugovoru bez ostvarenih poslovnih rezultata (prije uvođenja PU), cca 5 milijuna KM (što će porasti kada se uključe preostali radnici) koji se imaju isplatiti direktno na štetu dioničara Banke, a potom bi bili ugroženi depoziti štediša i naših poduzeća. Dakle, ti radnici Banke su ne samo banci nego i sami sebi sjekli granu na kojoj sjede, a ne Agencija.

Otvaranje postupka likvidacije Banke je rezultat ne samo zahtjeva sadašnjeg većinskog vlasnika Banke na što on ima puno zakonsko pravo i Zakonom propisane obveze, već i zaštita štediša i deponenata Banke. Nedopustiv je pokušaj pojedinaca, uposlenika i članova sindikalne organizacije Banke da se izvršnim nalozima suda naplate prije zakonom propisanog reda prioriteta i na štetu štediša i deponenata koji su sa povjerenjem u Banku i njene uposlenike uložili svoj novac, a u konačnom to bi financijski pretrpjeli i svi dioničari Banke.

Vezano za zahtjev potencijalnog investitora, FAM fonda, za stjecanje značajnog glasačkog prava (vlasništva) preko 66,7%, koji je bio ne najbolji nego jedini ponuđač na posljednji javni poziv za dokapitalizaciju Banke, ističemo da on nije ispunio elementarne uvjete da dobije suglasnost za većinskog vlasnika Banke između ostalog i iz slijedećih razloga:

1.           nikad nije dostavio svoju registraciju niti dokaze da je registriran za poslove investiranja;

2.           nije usklađen sa zakonom zemlje porijekla i nema dozvolu da se bavi poslovima investiranja.

3.           po dokumentima koji su dostavljeni zemlja porijekla su mu Britanski djevičanski otoci, a ne Švicarska, gdje nema registriran nikakav organizacijski dio, a kamoli sjedište, a što smo provjerili i sa nadzornom institucijom Švicarske;

4.           financijski izvještaji koje su dostavili nisu revidirani u skladu s međunarodnim standardima eksterne revizije, a što je obvezno po našim propisima;

5.           ti dostavljeni izvještaji ne pokazuju njihovu financijsku sposobnost da mogu izvršiti dokapitalizaciju u ponuđenoj visini od 19.000.000 KM pošto im je ukupna bilanca, točnije sva imovina oko 16 milijuna KM niti su dostavili relevantne dokaze da posjeduju ta sredstva prikazana u bilanci. Također nisi osigurali ni adekvatnu informaciju o porijeklu  „19.000.000 KM“ koja je potrebna radi zaštite i sprečavanja pranja novca;

6.           veći dio uprave i rukovodstva FAM fonda ne posjeduje potrebna poslovna iskustva te

7.           iako je više puta dopunjavana, dokumentacija za izdavanje suglasnosti Agencije nikad nije potpuno kompletirana, na način i u sadržaju koji zahtjeva regulativa da bi se izdala suglasnost.

Na kraju da zaključimo da u skladu sa svojom zakonskom misijom Agencija radi u interesu Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, bankarskog sustava, banaka pojedinačno i njihovih klijenata, a posebno štediša i deponenata kao i svih građana naše zemlje, a što je vidljivo iz stanja i zdravlja bankarskog sustava Federacije BiH".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital