RZB glatko prošla stres test Evropske centralne banke (ECB)

Kapital / BANKARSTVO

RZB glatko prošla stres test Evropske centralne banke (ECB)

Grupacija Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), uključujući i Grupaciju Raiffeisen Bank International (RBI), specijalizirane kompanije sektora i UNIQA – glatko je prošla stres test Evropske centralne banke (ECB).

27.10.2014. 14:12 / Izvor: eKapija.ba

Grupacija Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) – koja obuhvata središnju instituciju Raiffeisen Banking Group u Austriji i njene članice, uključujući i Grupaciju Raiffeisen Bank International (RBI), specijalizirane kompanije sektora i UNIQA – glatko je prošla stres test Evropske centralne banke (ECB). RZB je u značajnom iznosu nadmašila potrebne koeficijente kapitala kako u osnovnom tako i u nepovoljnom scenariju stres testa. U osnovnom scenariju, RZB dostiže opći koeficijent kapitala – Tier 1 (CET 1 koeficijent), zajedno sa izmjenama definisanim u Analizi kvaliteta aktive (AQR) u iznosu od 9,48 procenata (u odnosu na potrebnih 8 procenata). Kad je u pitanju nepovoljni scenario, koeficijent CET 1 RZB-a, uključujući i AQR izmjene, iznosi 7,77 procenata (u odnosu na potrebnih 5,5 procenata). 

Analiza kvaliteta aktive Evropske centralne banke, koja je prethodila stres testu, rezultirala je određenim izmjenama u koeficijentima općeg kapitala Tier 1 u iznosu od 0,65 procentnih poena, a koje su se koristile za potrebe stres testa ECB-a za RZB. Ove prilagodbe su uglavnom rezultat činjenice da ECB koristi različit pristup u odnosu na RZB, kada su u pitanju rezervisanja za kreditne gubitke iz portfelja. Tačnije, AQR se ne odnosi na rezervisanja utvrđena u tekućoj finansijskoj godini. 

"Rezultati stres testa potvrđuju čvrstoću modela poslovanja RZB-a, posebno ako primjetimo da su na našem domaćem tržištu, tržištu Srednje i Istočne Evrope, primjenjeni jako ozbiljni stres scenariji, u odnosu na ostale evropske regije", izjavio je Walter Rothensteiner, generalni direktor RZB-a. "U isto vrijeme, jako smo zadovoljni što su AQR rezultati potvrdili stvarnu vrijednost našeg bilansa stanja".

Istovremeno sa objavom rezultata, ECB je također objavila i hipotetičke koeficijente ukoliko bi se u potpunosti primjenili Basel III propisi (puni) na osnovu podataka iz bilansa stanja od 31.12.2013. godine. Navedeni propisi će, prvi put, u potpunosti stupiti na snagu 2023. godine. Postoje dva faktora koja nisu sadržana u svim ECB rezultatima: s jedne strane, povećanje kapitala RBI-a iz januara 2014. godine, te s druge strane, potkonsolidacija RBI Grupacije iz zakonskih razloga. Imajući u vidu osnovicu ECB-a za minimalni CET1 koeficijent od 8%, kako je to navedeno u okviru stres testa, spomenuti faktori bi doveli do povećanja punog koeficijenta 2016 CET1 RZB-a u osnovnom scenariju u iznosu od 3,40 procentna poena na 8,97% te za 4,03 procentna poena na 7,90% u nepovoljnom scenariju. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital