Zagrebački sud odbio beogradsku Jugobanku: Nema ugovora o sukcesiji

Kapital / BANKARSTVO

Zagrebački sud odbio beogradsku Jugobanku: Nema ugovora o sukcesiji

Trgovački sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtjev beogradske Jugobanke u stečaju koja je od Hrvatske tražila isplatu naknade od nešto više od 108,5 milijuna kuna te kamate.

05.11.2014. 09:11 / Izvor: Fena

Trgovački sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtjev beogradske Jugobanke u stečaju koja je od Hrvatske tražila isplatu naknade od nešto više od 108,5 milijuna kuna te kamate.

Kako je u utorak na svojim internetskim stranicama objavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), sud je prihvatio argumente Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu da Ugovor o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za čiju primjenu bi trebalo sklopiti dodatne ugovore, a takve ugovore Hrvatska sa Srbijom nije sklopila.

Jugobanka je naknadu tražila na ime tržišne vrijednosti nekretnina na kojima je prednik tužitelja bio nositelj prava korištenja i upravljanja na području Hrvatske.

"Pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vođen je postupak po tužbi tužitelja Jugobanka a.d. u stečaju, Beograd, Republika Srbija protiv Republike Hrvatske radi isplate naknade u visini od 108,534.495,00 kuna sa zakonskom zateznom kamatom od dana podnošenja tužbe do isplate, na ime tržišne vrijednosti nekretnina na kojima je prednik tužitelja bio nositelj prava korištenja i upravljanja na području Republike Hrvatske, s pozivom na odredbe Aneksa G Ugovora o sukcesiji", navodi se u priopćenju DORH-a.

Nakon provedenog dokaznog postupka Trgovački sud u Zagrebu je prihvatio pravno shvaćanje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu izneseno u odgovoru na tužbu te tijekom postupka i donio presudu kojom je odbio tužbeni zahtjev tužitelja. Naime, stoji u priopćenju, sud je prihvatio argumente Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da Ugovor o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za čiju primjenu bi trebalo sklopiti dodatne ugovore, a takve ugovore Republika Hrvatska s Republikom Srbijom nije sklopila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital