Importanne d.o.o.

Suvlasnici zagrebačkog šoping centra prijavili većinskog vlasnika i upravitelja

11.12.2023. 15:59 / Izvor: Fena
ZG

Suvlasnici najstarijeg zagrebačkog šoping centra prijavili većinskog vlasnika i upravitelja.

Zajednica vlasnika 153 poslovna prostora u zagrebačkom Importanne centru danas je postupanje većinskog vlasnika i upravitelja tog centra ocijenila kao neetično i transparentno, zbog čega su protiv tri fizičke i dvije pravne osobe podnesene i kaznene prijave.

Na konferenciji za medije, uz podršku i Udruge Glas poduzetnika, odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš je istakla da su manjinski suvlasnici zadnjih 30 godina izvrgnuti netransparentnom poslovanju većinskog vlasnika, kompanije Importanne d.o.o., u vlasništvu Cirila Zovka, kao i zajedničkog upravitelja, kompanije Importanne centar d.o.o.

"Upravitelj bi trebao poduzimati radnje koje su u interesu svih suvlasnika jednako, no to nije tako", poručila je Maravić Pirš, a prenosi Jutarnji list.

Između ostalog, navela je da je većinski vlasnik bez pitanja sebi prisvojio određene zajedničke dijelove nekretnine, kao i da se različitim kategorijama suvlasnika nameće plaćanje zajedničke pričuve u različitim iznosima, što po njenim riječima "zakonom nije dopušteno".

"Pojedini suvlasnici zajedničku pričuvu plaćaju šest ili osam eura, neki 12, a neki čak 25 eura po metru kvadratnom", ustvrdila je Maravić Pirš, poručivši da "svačiji kvadrat vrijedi jednako".

No, kao najveći problem je apostrofirala netransparentnost u poslovanju upravitelja centrom, uz tvrdnju da suvlasnici ne dobivaju račune na temelju kojih ima se obračunava zajednička pričuva i troškovi održavanja centra, a kaže da je isti slučaj i sa Gradom Zagrebom, koji je također suvlasnik dijela prostora.

Rekla je i da nijedan centar u Hrvatskoj nema tako visoke troškove upravljanja, a spomenula je i nedavne medijske napise o zatvaranju centra, poručivši da suvlasnici neće dati svoje poslovne prostore dok god su živi.

"Te prostore su jako skupo platili", istaknula je Maravić Pirš.

Zbog svega navedenog, suvlasnici su odlučili pokrenuti sudske procese na Općinskom sudu u Zagrebu, a također, zastupani po odvjetničkom timu, predali su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog počinjenja cijelog niza kaznenih djela navedenih kompanija i odgovornih osoba unutar njih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti