Balkan jedva čeka kupca Hypo banke

25.11.2014. 10:26 / Izvor: Tanjug
Balkan jedva čeka kupca Hypo banke

Guverneri centralnih banaka zemalja zapadnog Balkana željeli bi da se brzo proda mreža Hypo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi. To je izjavio u Beču guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Evald Novotni.

Guverneri centralnih banaka zemalja zapadnog Balkana željeli bi da se brzo proda mreža Hypo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi. To je izjavio u Beču guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Evald Novotni, koji je na konferenciji o evropskoj ekonomskoj integraciji "Izazovi rebalansa u Evrorpi - perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu", kazao da su još ranije kolege iz jugoistočne Evrope izrazili želju da se brzo proda Hypo banka.

"Nije tajna da su mi guverneri pogođenih država već odavno preporučili da se banka što prije proda", kazao je Novotni, dodajući da je čekanje vezano za pad cijene banke.

On je izrazio žaljenje što prodaja mreže Hypo na Balkanu traje relativno dugo.

Brza prodaja je zasigurno pozitivna kako za banku, tako i države u kojima radi, rekao je Novotni novinarima na marginama konferencije.

Austrija je 2009. bila primorana da nacionalizuje Hypo banku jer se našla na ivici kolapsa, pa je Evropska komisija prošle godine naložila Austriji da do sredine 2015. pronađe kupca za balkansku mrežu ogranaka, bančinu prvorazrednu imovinu, u zamjenu za odobravanje državne pomoći Hypo banci. Ostala imovina izdvojena je u "lošu banku".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital