Centralna banka BiH: Neće biti doštampavanja novca

Kapital / BANKARSTVO

Centralna banka BiH: Neće biti doštampavanja novca

Monetarna pasiva CBBiH mora biti u potpunosti pokrivena stranom aktivom, odnosno, Zakon o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine zahtijeva da ukupan iznos njene monetarne pasive nikada ne bude veći od njenih neto deviznih rezervi.

23.01.2015. 16:00 / Izvor: eKapija.ba

Monetarna politika Bosne i Hercegovine regulisana je Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) posluje pod aranžmanom valutnog odbora sa sljedećim karakteristikama: potpuna pokrivenost monetarne pasive sa deviznim rezervama, kao instrument monetarne politike koristi obaveznu rezervu, zabranu davanja kredita i operacija na otvorenom tržištu, a kurs domaće valute je fiksiran za euro kao „sidro valutu“.

Monetarna pasiva CBBiH mora biti u potpunosti pokrivena stranom aktivom, odnosno, Zakon o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine zahtijeva da ukupan iznos njene monetarne pasive nikada ne bude veći od njenih neto deviznih rezervi. Monetarnu pasivu CBBiH po Zakonu o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine čine gotov novac u opticaju i domaći depoziti banaka i drugih rezidenata.

Pokriće domaće valute u stranoj valuti u odnosu na minimalno potrebnih 100 posto služi za djelovanje u slučaju nepredviđenih događaja na ino-finansijskim tržištima, a odražava se i na poziciju generalnih rezervi u kapitalu CBBiH, te se ovim omogućava da se u skladu sa članom 27. Zakona o CBBiH konstantno vrši raspodjela profita u omjeru 60% na račun institucije zadužene za budžet Bosne i Hercegovine, a 40% u generalne rezerve CBBiH. Naime, Članom 27. Zakona o CBBiH je propisano da iznos početnog kapitala i generalne rezerve bude ekvivalentan iznosu od pet procenata ukupog iznosa novčane pasive, da bi se prilikom raspodjele profita ispoštovao navedeni omjer. Na taj način, CBBiH je u posljednjih 10 godina uplatila na račun institucije zadužene za budžet Bosne i Hercegovine 380,9 miliona KM, a u aprilu ove godine će uplatiti 21,4 miliona KM po osnovu raspodjele profita za 2014. godinu.

Ovakav model monetarne politike daje stabilnost domaćoj valuti, a povjerenje građana i institucija u KM je neupitno. Devizne rezerve su stabilne i u stalnom porastu kao i štednja u domaćoj valuti KM. Eventualno nepostojanje pokrića domaće valute izazvalo bi inflatorni pritisak, nepovjerenje u monetarnu politiku i „bijeg“ u stranu valutu. Model koji uključuje štampanje novca preko zakonom definisanog nivoa monetarne pasive nije primjeren savremenim modelima monetarne politike, a ne samo valutnog odbora, a što u slučaju Bosne i Hercegovine nije ni zakonom dozvoljeno. Pravna norma je jasna.

"Centralna banka Bosne i Hercegovine je  po Ustavu Bosne i Hercegovine institucija države jedina ovlaštena za izdavanje novca i monetarnu politiku u cijeloj Bosni i Hercegovini, a nadležnosti CBBiH utvrđuju Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine kojima CBBiH podnosi izvještaj o radu", saopćeno je iz CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital