Stalni odbor za finansijsku stabilnost razmatrao ponudu Hypo banke

05.02.2015. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Stalni odbor za finansijsku stabilnost razmatrao ponudu Hypo banke

Stalni odbor za finansijsku stabilnost očekuje da u roku od dva mjeseca dobije informaciju od Hypo-Alpe-Adria-Bank o broju zaprimljenih i pozitivno riješenih zahtjeva za realizaciju rješenja u otplati klijenata korisnika kredita u švicarskim francima.

Stalnom odboru za finansijsku stabilnost danas je dostavljeno zajedničko očitovanje Hypo-Alpe-Adria-Bank iz Mostara i Banje Luke prema preporuci ovog odobora od 27. januara 2015. godine, a koja se odnosila na pitanje rješavanja problema otplate kredita u švicarskim francima.

Na telefonskoj sjednici, održanoj danas, Stalni odbor za finansijsku stabilnost razmatrao je ponudu koju je dostavila Hypo-Alpe-Adria-Bank.

Imajući u vidu da se radi o obligacionim odnosima koji proističu iz ugovora između banke i klijenta, te da Stalni odbor za finansijsku stabilnost ne može postavljati pravne zahtjeve za bilo koju stranu u ugovornom odnosu banke i klijenta, preporučuje se nastavak stalne komunikacije na relaciji banka - klijent do iznalaženja prihvatljivog rješenja za ugovorne strane.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost ocjenjuje da je neophodan partnerski odnos između banke i klijenta i da je hitno iznalaženje rješenja u interesu kako klijenata, radi ograničenja dodatnih troškova, tako i banaka zbog reputacijskog rizika, rasta nekvalitetnih kredita, zahtjeva za dodatnim rezervacijama i direktnog utjecaja na finansijski rezultat.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost očekuje da u roku od dva mjeseca dobije informaciju od Hypo-Alpe-Adria-Bank o broju zaprimljenih i pozitivno riješenih zahtjeva za realizaciju rješenja u otplati klijenata korisnika kredita u švicarskim francima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital