Vlada RS-a utvrdila novi zakon o bankama

12.11.2016. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS-a utvrdila novi zakon o bankama

Vlada Republike Srpske  utvrdila je Nacrt zakona o bankama i izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a.

Vlada Republike Srpske  utvrdila je Nacrt zakona o bankama i izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a.

U RS-u su u protekle dvije godine 'propale' dvije banke, Bobar  Banka i Banka Srpske.

Iz entitetske vlade napominju da je prilikom izrade navedenih zakona ostvarena uspješna saradnja sa predstavnicima nadležnih organa i institucija Federacije BiH i postignut visok stepen međuentitetske usaglašenosti odredaba zakona, a radi obezbjeđenja jednakih uslova poslovanja banaka i zaštite deponenata u oba entiteta.

Cilj donošenja novog zakonskog okvira jeste stvaranje zakonskih pretpostavki za podizanje nivoa otpornosti pojedinačne banke i cjelokupnog bankarskog sistema, kako bi kapitalno ojačane banke pružile veću podršku realnom sektoru i obezbijedile zaštitu interesa deponenata.

"Novim zakonom prihvaćena su najnovija rješenja iz direktiva Evropske unije prilagođena stepenu razvijenosti domaćeg bankarskog sektora, uobzirena su pozitivna praksa zemalja iz okruženja i prijedlozi dati kroz pruženu tehničku pomoć Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda", navodi se u saopćenju iz Vlade RS-a.

Pored uvođenja strožijih kapitalni zahtjeva, unapređenja korporativnog upravljanja i sistema upravljanja rizicima u bankama, uređenja kupoprodaje plasmana što doprinosi rješavanju problema naplate nekvalitetnih kredita, te uspostavljanja nadzora nad bankarskim grupama na konsolidovanoj osnovi, posebnu novinu usvojenog zakona predstavljaju odredbe kojima se uređuje restrukturiranje banaka.

U skladu sa principima i načelima restrukturiranja banaka utvrđenim relevantnim direktivama Evropske unije i dobrom međunarodnom praksom, Nacrtom zakona o bankama RS-a se, također, uspostavlja efikasan i fleksibilan mehanizam za rješavanje slučajeva banaka koje imaju problema u svom poslovanju.

"Pomenutim mehanizmom obezbjeđuje se poptuna zaštita osiguranih depozita, ograničava trošenje budžetskih sredstava za spasavanje banaka i uspostavlja pravilo da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke", kažu Vlade.

Kao preventivne mehanizme zakon uvodi obavezu izrade planova oporavka od samih banaka i posebne mjere rane i brze intervencije Agencije za bankarstvo RS-a kao supervizora, u cilju sprečavanja širenja problema i očuvanja finanasijske stabilnosti uz najmanje moguće troškove.

Radi usaglašavanja sa novim Zakonom o bankama, izmijenjen je i dopunjen Zakon o Agenciji za bankarstvo RS-a, kojim su uvedena dodatna ovlašćenja i nadležnosti Agencije za bankarstvo RS-a, posebno u postupku restrukturiranja banaka.

Također, propisuju se detaljniji kriterijumi za izbor članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije, te predviđa formiranje u okviru Agencije Odbora za nadzor i Odbora za restrukturiranje banaka.

U izradi ovih zakona, koji su pripremljeni s ciljem očuvanja finansijske stabilnosti,  daljih reformi bankarskog sektora i osavremenjavanja zakonskog okvira, osim predstavnika Ministarstva finansija, učestvovali su i predstavnici Agencije za bankarstvo RS-a, banaka i drugih relevantnih instuticija iz finansijskog sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital