Građani pokušavaju kreditima platiti nagomilane dugove za režijske troškove

06.03.2017. 09:54 / Izvor: capital.ba
Građani pokušavaju kreditima platiti nagomilane dugove za režijske troškove

BiH je došla u apsurdnu situaciju u kojoj je bankarski sektor u najvećoj mjeri odustao od podrške malim i srednjim poduzećima.

Krediti stanovništvu u BiH u 2016. godini su povećani za 292 milijuna maraka, a tom rastu su doprinijeli isključivo potrošački nenamjenski zajmovi koji su zabilježili skok od čak 344 milijuna KM u odnosu na godinu ranije, podaci su Centralne banke BiH koje je objavio Capital.

"Očito je da građani pokušavaju ovim kreditima platiti nagomilane dugove za režijske troškove, ali i sve ostale životne troškove, jer najveći broj ne može sve obveze izmirivati redovito i zbog toga su prisiljeni uzimati te vrlo skupe potrošačke kredite. O razvoju, ekonomiji i novom zapošljavanju nema ni govora jer, kao što vidimo, svi parametri su u padu. Ovo je prije kreditiranje bijede nego razvoja", kazao je za Capital ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema njegovim riječima, BiH je došla u apsurdnu situaciju u kojoj je bankarski sektor u najvećoj mjeri odustao od podrške malim i srednjim poduzećima, a mnogo se više opredjeljuje za obveznice koje emitiraju vlade entiteta i za izravno financiranje građana kroz kartično poslovanje i potrošačke kredite.

Statistika Centralne banke BiH pokazuje da je i u 2016. godini zadržan trend rasta kredita građana isključivo za tekuću potrošnju. Dok ovi i krediti po kartičnom poslovanju bilježe milijunski rast, kod ostalih zajmova stanovništvu je zabliježen pad.

Najznačajniji pad bilježe zajmovi za kupnju postojećih stanova koji su sa 616 milijuna pali na 592,5 milijuna KM, te zajmovi za izgradnju ili kupnju novih stanova koji su smanjeni za 17 milijuna na 902,5 milijuna maraka. Zanimljiva je usporedba 2008. i 2016. godine, pa je tako iznos kredita koji je za kupnju auta 2008. godine iznosio 43,2 milijuna KM u prošloj godini pao na 8,3 milijuna KM.

Krediti po karticama 2008. iznosili su 29 milijuna maraka, a 20016. 299 milijuna KM. Nenamjenski krediti u BiH prošle godine su iznosili šest milijardi dok su 2015. iznosili 5,66 milijardi KM, a 2008. 3,34 milijarde KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital