Kapital/ BANKARSTVO

Bloomberg: Danska prvi put bez deviznog duga u 183 godine

Od 19. vijeka, Danska se zaduživala u inostranstvu kako bi finansirala sve - od rata protiv Njemačke do izgradnje željezničkih pruga.

22.03.2017. 08:13 / Izvor: Tanjug

Jedna od najsrećnijih zemalja svijeta, Danska, ove nedjelje je otplatila kompletan svoj devizni dug po osnovu obveznica, težak 1,5 milijardi dolara, oslobodivši se prvi put u 183 godine svih dužničkih obaveza u stranoj valuti.

Kako piše agencija "Bloomberg", prije samo četiri decenije kada je bila daleko siromašnija, Danska se suočavala s devalvacijama i ekonomskim propadanjem.

"U ranim 1980-im, Danska je bila tamo gdje je sada Grčka - u ekonomskoj krizi", rekao je u telefonskoj izjavi za "Blumberg" Jens Nervig Pedersen, viši analitičar u danskoj A / S banci, ističući da je "sada zemlja među apsolutno najjačim sa rekordno visokim suficitom tekućeg računa i jakim javnim finansijama".

Od 19. vijeka, Danska se zaduživala u inostranstvu kako bi finansirala sve - od rata protiv Njemačke do izgradnje željezničkih pruga. Deficit države je rastao tako brzo da je u kasnim 1970-im i ranim 1980-im, Danska bila primorana da devalvira nacionalnu valutu, krunu, kako bi ponovo uravnotežila svoju ekonomiju.

Zvanični Kopenhagen je tada uveo režim fiksnog kursa i preduzeo ekonomske reforme s ciljem da preobrazi Dansku u bastion stabilnosti sa kreditnim rejtingom AAA, koji drži i danas. Reforme su obuhvatile zauzdavanje zaduživanja potrošača kroz poskupljenje cijene zajmova.

Danas, Danska više ne mora da emituje dužničke hartije u dolarima ili evrima, zahvaljujući svojim ogromnim deviznim rezervama, koje koristi za odbranu vrijednosti krune prema evru. Njene devizne rezerve od oko 467 milijardi kruna (67,5 milijardi dolara) sada su duplo veće nego prije deset godina.

Danska centralna banka je prošlog mjeseca prodala 4,7 milijardi kruna kako bi oslabila domaću valutu, pošto su politički rizici vezani za francuske izbore pokrenuli strane investitore da potraže sigurnost u danskim aktivama.

Nordea Bank AB je objavila da bi političke napetosti u Francuskoj mogle da prisile Dansku da posegne za još većim intervencijama od onih koje su preduzete prošle godine kako bi se neutralisali negativni uticaji od britanskog glasanja za izlazak iz EU.

Danska centralna država od marta 2014. godine nema potrebu da se zadužuje u stranoj valuti, kaže Lars Majland Nilsen, šef kancelarije za dug u centralnoj banci, dodajući da je država u 2015. godini odustala od emisije deviznih obveznica i da nema u planu izlazak na devizno tržište duga ni u 2016, prenosi "Bloomberg".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital