Novi investitori u trci za dionice Kraša

23.09.2019. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Novi investitori u trci za dionice Kraša

Pretpostavlja se da Mesna industrija braće Pivac nije namjeravala da za dionicu Kraša u javnoj ponudi da više od 500 kuna.

U trku za akcije Kraša, pored srpskog biznismena Nebojše Šaranovića i braće Pivac uključili su se novi "agresivni investitori", piše danas Novac.hr.

Portal navodi da su se poslednjih dana pojavila još dva vlasnička računa, oba preko Zagrebačke banke, putem kojih su kupljene dionice te zagrebačke konditorske kompanije.

Jedan od njih došao je do 0,4 odsto vlasništva, a taj procenat se od srijede se ne povećava, dok je drugi već na 1,89 odsto vlasništva, a u utorak je imao 1,2 odsto dionica.

To znači da je investitor koji stoji iza tog računa agresivno kupovao deonice početkom nedelje, a moguće je ili da Kappa Star Limited, holding kompanija u vlasništvu Nebojše Šaranovića, kupuje s novih vlasničkih računa ili da se pojavio novi igrač, piše Novac.hr.

Kraš Esop ili Mesna industrija braće Pivac ne bi smeli da kupuju akcije dok je na snazi najava javne ponude o otkupu ostalih deonica Kraša, ali nije isključeno da neko radi u njihovu korist kao prtivteža Šaranoviću.

Prema novim podacima Centralne klirinške depozine agencije za srijedu, Kappa Star Limited, holding kompanija u vlasništvu Nebojše Šaranovića, putem vlasničkog računa RBA Austrija došla je do 8,75 odsto vlasništva, a informacije za petak vjerovatno će pokazati i da su prešli deset odsto.

Pojedini mediji optužili su krajem nedelje Maricu Vidaković, zastupnicu Kraša, za insajdersko trgovanje jer je krajem avgusta kupila 900 deonica kompanije, navodeći da je tako zaradila 460.000 kuna.

Ona, međutim, nije prodala te dionice jer bi to bilo poznato s obzirom na to da bi o prodaji morala da obavijesti berzu i nije ništa zaradila na njima.

Zna se i da je Vidaković ove godine je triput kupovala dionice Kraša, što je zabilježeno na Zagrebačkoj berzi.

Novac.hr ocjenjuje da bi ustvari rukovodstvo Kraša moglo da bude “optuženo” da je nedovoljnim restrukturiranjem kompanije namjerno držalo cijenu dionice tako nisko, na blizu 400 kuna, samo da bi moglo da ih proda za 900 ili 1000 kuna o kada se pojavi neko ko može da ih kupi po toj cijeni.

Pretpostavlja se da Mesna industrija braće Pivac nije namjeravala da za dionicu Kraša u javnoj ponudi da više od 500 kuna.

Uz to, ovako sastavljena ponuda Mesne industrije braće Pivac, u kojoj se navodi kako se tek čeka odluka Kraša Esop o mogućem zajedničkom preuzimanju, govori o tome da je ona sastavljena na brzinu kao reakcija na veliki porast cijene 4. septembra.

Zbog toga, navodi Novac.hr, izgleda da nije bilo curenja informacije o javnoj ponudi i pokušaja zarade na toj informaciji, nego da je javna ponuda nastala kao reakcija na iznenadni rast i kao pokušaj “zaključavanja” obavezne minimalne cene u javnoj ponudi na relativno niskom nivou ispod 500 kuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital