Odbijena žalba Agrokora o zapljeni akcija Merkatora

08.01.2020. 08:14 / Izvor: Tanjug
Odbijena žalba Agrokora o zapljeni akcija Merkatora

Agencija je od Agrokora zaplenila 70 odsto akcija Merkatora 16. decembra, kako bi obezbedila da ta nesolventna grupa plati kaznu od 53.9 miliona eura.

Okružni sud u Ljubljani u potpunosti je podržao odluku Agencije za zaštitu konkurencije da privrmeno zapleni akcije Merkatora od vlasnika tog trgovinskog lanca, hrvatske grupe Agrokor.

Agencija je odluku suda da odbije žalbu Agrokora objavila danas, nakon što je dobila rešenje, dok je naslednik Agrokora, kompanija Fortenova najavila da će iskoristiti sva legalna sredstva da se ona poništi, prenosi slovenačka agencija STA.

Agencija je od Agrokora zaplenila 70 odsto akcija Merkatora 16. decembra, kako bi obezbedila da ta nesolventna grupa plati kaznu od 53.9 miliona eura jer je 2016. godine neije obavijestila o preuzimanju kompanije za proizvodnju flaširane vode Kostela sa sedištem u Sloveniji.

Agrokor se žalio i protiv kazne i protiv zapljene akcija.

Sud tek treba da odluči po žalbi za kaznu, a za to će, kako se očekuje, biti potrebno više vremena.

Privremena zaplena akcija Merkatora odložila je planirano prelazak tog slovenačkog trgovinskog lanca iz vlasništva Agrokora njegovom nasledniku Fortenovi.

Rukovodstvo Fortenove osudiloje zaplenu akcija Merkatora kao pokušaj Slovenije da obezbedi bolje uslove slovenačkim snabdevačima tog lanca, što je Ljubljana negirala.

Fortenova je saopštila da je obavijestila evropska i nacionalna regulatorna tela o "spornom ponašanju" slovenačke Agencije za zaštitu konkurencije i o sumnji da slovenačke pravne i druge institucije "sprečavaju transfer akcija Merkatora Fortenovi iz nacionalnih političkih razloga, u suprotnosti sa slovenačkim zakonodavstvom i praksom Evropske unije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital