Slovenska vlada bez odluke o prodaji Telekoma Slovenije

08.06.2015. 09:24 / Izvor: tportal.hr
Slovenska vlada bez odluke o prodaji Telekoma Slovenije

​Slovenska vlada u nedjelju na izvanrednoj sjednici nije, unatoč očekivanjima, donijela konačnu odluku o tome hoće li prodati svoj 75-postotni udio u Telekomu Slovenije britanskom teleoperaterskom investicijskom fondu Cinven.

Slovenska vlada u nedjelju na izvanrednoj sjednici nije, unatoč očekivanjima, donijela konačnu odluku o tome hoće li prodati svoj 75-postotni udio u Telekomu Slovenije britanskom teleoperaterskom investicijskom fondu Cinven.

Premijer Miro Cerar izjavio je nakon sjednice kako je većina zaključila da odluku o tome da li prihvatiti ponudu Cinvena koji za dionicu nudi 130 eura treba donijeti Slovenski državni holding (SDH), tijelo koje upravlja portfeljom državne imovine i vodi privatizaciju.

Taj fond je u petak odlučivao o ponudi Cinvena, ali je konačnu odluku prepustio vladi, na što je Cerar rekao da je time začuđen i da se vlada u postupke privatizacije ne smije miješati iako je država u Telekomu Slovenije većinski vlasnik.

Današnjom odlukom vlade nadzorni odbor SDH-a je zadužen da odluku donese najkasnije do srijede kada istječe važenje ponude Cinvena. Ministar financija Dušan Mramor rekao je nakon sjednice na konferenciji za novinare da vlada zahtijeva da se u slučaju da Telekom Slovenije bude prodan Cinvenu sjedište tvrtke mora zadržati u Ljubljani.

Stajalište da o sudbini Telekoma Slovenije mora odlučiti SDH, a ne vlada, na nedjeljnoj su sjednici podržale stranka premijera Mire Cerara i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koja je jači koalicijski partner u vladi, dok je treća stranka, Socijalni demokrati (SD), glasovao protiv, potvrdio je predsjednik SD-a Dejan Židan.

Britanski fond Cinven jedini je dao obvezujuću ponudu za kupnju nacionalnog slovenskog teleoperatera čija je vrijednost na burzi trenutno viša od 600 milijuna eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital