Nakon odustanka britanskog Cinvena naglo pale dionice Telekoma Slovenije

06.08.2015. 09:14 / Izvor: Fena
telekom slovenije

Do naglog pada vrijednosti dionice dolazi u trenutku kad država kao većinski vlasnik još ne zna hoće li privatizacijski postupci koje je slovenska vlada obećala Europskoj komisiji biti nastavljeni.

Vrijednost dionice Telekoma Slovenije u srijedu je u prvih pola sata trgovanja na Ljubljanskoj burzi pala za skoro osam posto, na 87 eura, nakon jučerašnje potvrde da je britanski fond Cinven konačno odustao od kupnje slovenskog  nacionalnog operatera.

Do naglog pada vrijednosti dionice dolazi u trenutku kad država kao većinski vlasnik još ne zna hoće li privatizacijski postupci koje je  slovenska vlada obećala Europskoj komisiji biti nastavljeni.

Britanski fond Cinven koji je za kupnju dao jedinu obvezujuću ponudu svoj je razlog odustajanja objasnio premalom ekonomičnošću posla, ali i političkim utjecajima na privatizaciju u Sloveniji, te volatilnošću poslovnog okoliša.

Ljubljansko "Delo" navodi da je krah drugog pokušaja prodaje slovenskog nacionalnog operatera u zadnjih sedam godina izazvan  spekulacijama onih dioničara koji su dionice kupovali po 90 i 100 eura, nadajući se visokom profitu nakon što ga preuzme strani kupac, u čemu su se preračunali.

Odustajanje britanskog investitora dvije manje stranke u vladi premijera Mire Cerara ocijenile su pozitivno jer se protive prevelikoj prodaji državne imovine. Sam premijer stvar nije želio komentirati.

Ekonomist Jože Mencinger, prvopotpisani pod peticiju protiv prodaje državnih poduzeća, izjavio je za Slovensku televiziju da je dobro što Telekom neće biti prodan nego ostati u državnom vlasništvu te da Europska komisija od prijašnje vlade nije imala pravo tražiti obećanje da će prodavati državna poduzeća.

Slovenski mediji iznose spekulacije da će Telekom Slovenije možda ipak biti prodan nekom od austrijskih operatera koji dobro poznaju slovensko tržište. To bi Austrijancima ujedno moglo pomoći u nastojanju da uđu u vlasničku strukturu telekom tvrtki u Srbiji, gdje  slovenski menadžeri i investitori imaju dobre kontakte, ali da Telekom Slovenije prije toga treba dokapitalizirati, a njegovo poslovanje  optimizirati u skladu s europskim standardima.

Slovenski državni holding (SDH) koji vodi postupke privatizacije u ovoj je rundi prodavao 72,75 posto dionica slovenskog teleoperatera  čija je tržišna kapitalizacija na Ljubljanskoj burzi krajem prošlog tjedna iznosila 670 milijuna eura.

Slovenija je računala da će dobiti ponude od oko 900 milijuna eura, ali se na na tender javio samo britanski fond, dok je njemački Telekom  dao samo neobvezujuću ponudu koja nije odgovarala vlasnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital