Ulaze u automobilsku industriju: Samsung kupio Harman za 8 milijardi dolara

15.11.2016. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Ulaze u automobilsku industriju: Samsung kupio Harman za 8 milijardi dolara

Samsung Electronics i Harman International Industries su objavili da su ušli u konačan sporazum prema kojem će Samsung kupiti HARMAN za 112,00 dolara po dionici.

Samsung Electronics i Harman International Industries su objavili da su ušli u konačan sporazum prema kojem će Samsung kupiti HARMAN za 112,00 dolara po dionici u gotovini ili ukupnu vrijednost kapitala koja iznosi oko 8 milijardi dolara.

Po zatvaranju sporazuma, transakcija će odmah omogućiti Samsungu da ima značajno prisustvo na velikom i brzo rastućem tržištu povezanih tehnologija, posebno automobilske elektronike, koja je strateški prioritet za Samsung, a očekuje se da će rasti više od 100 milijardi dolara do 2025. godine.

HARMAN je tržišni lider u povezanim automobilskim rješenjima, sa više od 30 miliona vozila koja su trenutno opremljena povezanim automobilskim i audio sistemima, uključujući ugrađene zabavne informacije (infotainment), telematiku, povezane sigurnost i zaštitu. Oko 65% HARMAN-ove prijavljenje prodaje u visini od 7 milijardi dolara u toku 12 mjeseci zaključno sa 30. septembrom/rujnom 2016 je vezano za automobile, a njegove zaprimljene narudžbe za ovaj tržišni segment, na dan 30. juna/lipnja 2016. Iznosile su oko 24 milijarde dolara.

"HARMAN savršeno nadopunjuje Samsung u smislu tehnologija, proizvoda i rješenja, stoga je udruživanje snaga prirodni nastavak automobilske strategije koju slijedimo već neko vrijeme", rekao je Oh-Hyun Kwon, potpredsjednik i glavni izvršni direktor Samsung Electronics.

Dinesh Paliwal, direktor, predsjednik i izvršni direktor kompanije HARMAN je izjavio: "Samsung je idealan partner za HARMAN i ova transakcija će pružiti ogromnu korist za naše kupce i potrošače koji imaju automobile širom svijeta. Kombinirajući Samsungove snage - vodeći ekrani, povezivanje i obrada rješenja sa HARMAN-ovim vodećim položajem u tehnologiji i dugogodišnjm odnosima sa kupcima će omogućiti originalnim proizvođačima opreme da osiguraju nove ponude za svoje kupce. Ova transakcija će ujediniti HARMAN-ove i Samsungove komplementarne snage i ubrzati inovacije u tom prostoru".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital