Dosada zamijenjena 5,3 milijuna KM oštećenog novca u poplavama

11.07.2014. 10:29 / Izvor: Dnevni list
Dosada zamijenjena 5,3 milijuna KM oštećenog novca u poplavama

Oko 5,3 milijuna maraka vrijedan je novac zamijenjen u komercijalnim bankama, a riječ je o novčanicama i kovanicama oštećenim u poplavama.

Oko 5,3 milijuna maraka vrijedan je novac zamijenjen u komercijalnim bankama, a riječ je o novčanicama i kovanicama oštećenim u poplavama.

Kako su iz Centralne banke BiH (CBBiH) za Dnevni list kazali, do 8. srpnja ove godine, po osnovi zamjene gotovog novca oštećenog u poplavama, primili su od komercijalnih banaka i zamijenili 178.250 komada novčanica čija je ukupna vrijednost 5,235.655 maraka i 45.425 komada kovanica u vrijednosti od 63.714,20 maraka.

Bez naknade

U CBBiH su napomenuli kako kontinuirano vrše zamjenu gotovog novca oštećenog u poplavama posredstvom komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini. To se, dodaju, radi u punom iznosu i to bez naknade.

"Elementarna nepogoda koja je pogodila BiH dovela je do toga da je dio novca KM, koji se nalazio u optjecaju u poplavljenim područjima, oštećen izravnim utjecajem u kontaktu s vodom ili vlagom", priopćeno je ranije iz središnje banke te su i tada istaknuli kako će CBBiH vršiti zamjenu oštećenog novca KM koji se nalazio u posjedu komercijalnih banaka u bankomatima, poslovnicama, trezorima, ili u posjedu fizičkih i ostalih pravnih osoba, bez naknada i posredstvom komercijalnih banaka u BiH.

Inače, u skladu s aktima CBBiH, komercijalne su banke dužne od građana primati oštećeni novac KM, odnosno izvršiti zamjenu za novac podoban za optjecaj. U ranijem pojašnjenju dali su i upute o predaji oštećenog novca na zamjenu u CBBiH: komercijalne banke su obvezne novac prethodno očistiti i dezinficirati, osušiti ukoliko je potrebno, te prebrojati i pakirati u skladu s aktima CBBiH kojima je reguliran rad s gotovim novcem KM.

Strani novac

Što se pak tiče stranih valuta oštećenih uslijed poplava, CBBiH ne vrši takvu zamjenu.

"U skladu sa Zakonom, CBBiH ne vrši zamjenu oštećenog stranog novca, ali građani zamjenu tog novca kao i do sada mogu vršiti posredstvom komercijalnih banaka u BiH", priopćeno je iz CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital