FZZZ nije bio ekonomičan pri trošenju budžetskih sredstava

16.10.2018. 13:41 / Izvor: Akta.ba
FZZZ nije bio ekonomičan pri trošenju budžetskih sredstava

Ured za reviziju institucija BiH uradio je reviziju Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu gdje je uočio više nepravilnosti.

Ured za reviziju institucija BiH uradio je reviziju Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu gdje je uočio više nepravilnosti, te dao mišljenje s rezervom.

Kako navode Revizori kod Federalnog zavoda za zapošljavanje ne može se potvrditi iskazano stanje sumnjivih i spornih potraživanja u finansijskim izvještajima na dan 31.12.2017. godine u iznosu od 14.214.345 KM jer nije izvršeno usaglašavanje istih sa stvarnim stanjem, što nije u skladu sa članom 28. Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Navode, kako Zavod nije poduzeo odgovarajuće aktivnosti kako bi ista bila naplaćena ili otpisana u većem obimu, što nije u skladu sa članom 46. Zakona o budžetima u FBiH.

"Dospjele kamate po osnovu potraživanja za nenaplaćenu glavnicu, za date komisione kredite u ranijem periodu, nisu evidentirane u Glavnoj knjizi. Također, knjigovodstveno stanje potraživanja po osnovu dospjele a nenaplaćene glavnice za ove kredite, nije usaglašeno sa iskazanim stanjem u izvještajima banaka komisionara za iznos od najmanje 137.433 KM, zbog čega se ne mogu potvrditi iskazana dugoročna potraživanja u iznosu od 22.768.084 KM", navode revizori.

Propusti su pravljeni i prilikom provođenja Zakonom o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, koji je bio u primjeni od 01.01.2007. do 01.05.2010. godine, a po kojem je nezaposlenim demobilisanim borcima je utvrđeno pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, zavisno od vremena provedenog u oružanim snagama, u trajanju od jedne godine, dvije i tri godine, po osnovu kojeg su kantonalne službe za zapošljavanje izdavale rješenja o utvrđivanju prava na navedenu naknadu u fiksnom iznosu za cijeli period trajanja prava, i to "u iznosu od 25 % od prosječne plaće u Federaciji iz prethodne godine" (u odnosu na datum izdavanja rješenja).

Dalje navode, kako su punomoćnici demobilisanih boraca pokrenuli tužbe protiv Federalnog zavoda kao drugostepenog organa pred Vrhovnim sudom FBiH, a istima traže usklađivanje naknada u upravnom postupku, što se i dalje nalazi u fazi rješavanja (nijedan predmet nije meritorno riješen).

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda, ukoliko se navedeni problem ne riješi, procjena ukupno potrebnih sredstava za eventualno usklađivanje utvrđenih naknada demobilisanim borcima iznosi 97.772.624 KM.

Navode, kako su zaključeni a nerealizovani ugovori za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 14.412.824 KM preneseni na realizaciju u narednu 2018. godinu. Iako su za navedene namjene u Finansijskom planu za 2017. godinu bila osigurana sredstva u iznosu od 29.930.000 KM.

"Prenošenje ugovora na realizaciju u naredni period je uticalo na smanjenje efekata zapošljavanja, što nije u skladu sa članom 4. Zakona o budžetima u FBiH", navode revizori, dalje navodeći kako Zavod nije poduzeo adekvatne aktivnosti da se, do isteka ugovorenog perioda, u svim kantonalnim službama za zapošljavanje implementira Jedinstveni informacioni sistem u oblasti zapošljavanja. Za funkcionisanje istog u 2017. godini su utrošena sredstva u iznosu od 600.457 KM, od čega se 319.396 KM odnosi na troškove tekućeg održavanja licenci, a 281.061 KM na plaćene obaveze po ranije potpisanim ugovorima za uvođenje istog, što nije u skladu sa članom 4. Zakona o budžetima u FBiH, u dijelu koji se odnosi na efikasno i ekonomično trošenje sredstava .

Navode i kako prilikom provođenja postupka javne nabavke radnih stanica - računara, laptopa i tableta u vrijednosti od 499.539 KM se ne može potvrditi da je osigurana pravična i aktivna konkurencija, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital