Grad Cazin sa 67.000 maraka subvencionira domaće poduzetnike

15.12.2018. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Grad Cazin sa 67.000 maraka subvencionira domaće poduzetnike

Oni kojima su sredstva odobrena potvrdili su njihovu korisnost i olakšicu koju donose.

Potpisivanjem ugovora o subvencioniranju malih biznisa s 12 korisnika, čije prijave su prošle na Javnom pozivu objavljenom u augustu ove godine, okončana je prva faza projekta koji Grad Cazin realizira u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda.

Riječ je o dodjeli sredstava poticaja za održivost privrednih subjekata osnovanih u 2018. godini u maksimalnom iznosu od 8.400 konvertibilnih maraka po korisniku.

Projekat, za koji je ugovore potpisalo 12 korisnika, se financira sredstvima Grada Cazina i Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

Uvjet je bio da se na Javni poziv, objavljen prije tri mjeseca, mogu javiti vlasnici privrednih subjekata osnovanih u toku 2018. godine- djelatnost samozapošljavanja ili nezaposlena lica koja imaju poslovnu ideju za samozapošljavanje i koja su zainteresirana za pokretanje vlastitog biznisa.

Oni kojima su sredstva odobrena potvrdili su njihovu korisnost i olakšicu koju donose.

Krajnji cilj ovog programa poticaja je održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti odnosno povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede, jačanja njihove održivosti i povećanja broja zaposlenih lica. Sredstva iz programa su planirana kao subvencija za troškove registracije privrednog subjekta, zakonom propisane obaveze i doprinose na plate uposlenih, mjesečne knjigovodstvene troškove, te nabavku opreme, mašina, alata i sirovina potrebnih za odvijanje djelatnosti.

Ukupan iznos sredstava Programa poticaja iznosi 67.425 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital