Kapital / IZVJEŠTAJI

Isplaćeno 1,5 miliona KM podsticaja u RS

03.03.2021. 12:54 / Izvor: SRNA

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Brane Mastalo kaže da je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske uplatilo 1,5 miliona KM podsticaja povrtarima, kojima je veoma važno da dobiju podsticaje krajem februara ili početkom marta kako bi mogli uložiti novac u novi ciklus proizvodnje.

Mastalo je za Srnu precizirao da su povrtari juče dobili podsticaje za prodato i otkupljeno povrće u 2020. godini.

"Prosječna premija po kilogramu je 4,5 feninga i to je došlo u pravo vrijeme", rekao je Mastalo i dodao da isplate podsticaja povrtarima stižu na vrijeme otkako je na mjestu ministra poljoprivrede Boris Pašalić.

Mastalo ističe da su povrtari u teškoj situaciji, svi imaju dugovanja apotekama i bankama, tako da negativno posluju.

"Ovi podsticaji su nam dobro došli, pa iako ne možemo vratiti sve dugove, pomoći će nam da regulišemo barem dio obaveza", naveo je on i dodao da je u Republici Srpskoj registrovano 7.500 povrtara, a da podsticaje koristi njih 450.

Mastalo kaže da je pretprošle godine otkupljeno 22.000 tona povrća, a prošle 35.000 tona, pa je prosjek podsticaja po kilogramu 2019. godine iznosio šest, a lani 4,5 feninga po kilogramu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital