MilkoS više nije na Sarajevskoj berzi

03.07.2019. 10:03 / Izvor: Akta.ba
MilkoS više nije na Sarajevskoj berzi

Na Sarajevskoj berzi je izvršena obustava prometa vrijednosnih papira emitenta MilkoS d.d. Sarajevo koji ima 1.495.154 dionica.

Na Sarajevskoj berzi je izvršena obustava prometa vrijednosnih papira emitenta MilkoS d.d. Sarajevo koji ima 1.495.154 dionica, nominalne vrijednosti 18,00 KM. Svrha obustave prometa je promjena oblika navedenog društva iz d.d. u d.o.o.

Navedenu odluku je još krajem maja donio Nadzorni odbor kompanije koji je usvojio Plan reorganizacije u postupku promjene oblika iz dioničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću privrednog društva "MilkoS" d.d. Sarajevo.

Jedini vlasnik MilkoSa je kompanija Teloptic.

Podsjećamo, Sarajevska mljekara Milkos osnovana je 1953. godine i najstariji je prerađivač mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH. Mljekara je izgradjena donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje. Osnovana je kao samostalno preduzeće, zatim je bila u sastavu IPK Sarajevo, a dugi niz godina je članica poslovnog sistema UPI Sarajevo.

U septembru 2004 godine kompanija Teloptic d.o.o. Sarajevo je kupila dionice Milkosa koje su bile u vlasništvu države i tako postala većinski vlasnik Mljekare.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital