Industrijska proizvodnja i izvoz iz RS-a u padu, privrednici predlažu mjere

17.09.2019. 08:55 / Izvor: Fena
Industrijska proizvodnja i izvoz iz RS-a u padu, privrednici predlažu mjere

Poslovanje preduzeća u Republici Srpskoj (RS) tokom ove godine karakterišu otežani uslovi rada i smanjena privredna aktivnost.

Poslovanje preduzeća u Republici Srpskoj (RS) tokom ove godine karakterišu otežani uslovi rada i smanjena privredna aktivnost, budući da su u realnom sektoru već od kraja 2018., pa tokom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi.

Iz entitetske Privredne komore navode da je, po posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u RS-u, u periodu januar-juli 2019., smanjena je za 13,7 posto, u odnosu na isti period lani.

Zaposlenost u industriji je na istom nivou, a zabilježen je i negativan trend vanjskotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inozemstva, došlo do pada ukupnog obima razmjene za oko šest posto.

"Izvoz tokom cijele godine ima tendenciju pada, koji je za period od sedam mjeseci iznosio jedan posto, dok je najveći pad zabilježen u prva dva mjeseca i bio je blizu četiri procenta. Takođe, i domaća tražnja imala je negativan predznak, te je izvoz u periodu januar-juli 2019. godine manji za 9,3 posto", navodi se u saopćenju iz Privredne komore RS.

Na drugoj strani, kako dodaju, evidentan je rast prosječnih plaća poslije oporezivanja (neto plata), koja je u periodu januar-juli 2019. iznosila je 899 KM i u odnosu na prosječnu neto plaću u uporednom periodu 2018. realno je veća za šest posto.

"Ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo sa činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno edukovanog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i upošljavanja ovakvih profila", ukazuju u saopćenju.

Stoga su entitetskoj vladi dostavili radni materijal njihovih prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine, s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u poslovanju, te, kako navode, stvaranju uslova za privredni rast i razvoj.

Neophodno je, ističu, realizirati mjere koje se odnose na jačanje konkurentnosti privrede, stavaljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cijelini, te provesti reformu i modernizaciju javne uprave, kao i intenzivirati socijalni dijalog svih partnera.

Aktuelni trendovi poslovanja u RS posljedica su, dodaju privrednici, niske konkurentnosti privrede, a što je osnovni preduslov osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inostarnom tržištu.

"U narednom periodu ovi trendovi se moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) s povaćanim učešćem industrije u BDP-u", istakli su iz Privredne komore RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital