Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, izvoz u stalnom porastu

24.10.2019. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, izvoz u stalnom porastu

Njemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu.

Njemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu, rečeno je na današnjem sastanku  ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Margaret Uber.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi 4 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75%. "Ovo je za nas sjajan rezultat, s obzirom da je ekonomski, Njemačka vodeća evropska zemlja. Što je još značajnije, mi u u ovu zemlju izvozimo gotov a ne "sirov" proizvod, naše firme rade i proizvode...Važno je i to da smo pokazali da sa svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na ovom velikom tržištu“, istakao je ministar Šarović

Sagovornici su se usaglasili da ovakve, pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u Bosnu i Hercegovinu. "Ovo je veoma važno pitanje jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u našu zemlju ali oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da gdje je uticaj politike veći, tu su ekonomski pokazatelji slabiji i to se mora promijeniti", naglasio je ministar Šarović.

Istaknuto je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine u procesu  pristupanja EU, te je naglašena važnost kontinuirane podrške ove zemlje u najvažnijim projektima, kao što su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital