FED istražuje digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem

25.11.2019. 07:04 / Izvor: Nezavisne novine
FED istražuje digitalni dolar i njegov uticaj na monetarni sistem

Sistem Federalnih rezervi Sjedinjenih Država istražuje razvoj digitalne valute centralne banke (CBDC) i koja pitanja i rizici mogu da se pojave.

Sistem Federalnih rezervi Sjedinjenih Država istražuje razvoj digitalne valute centralne banke (CBDC) i koja pitanja i rizici mogu da se pojave.

Predsjednik Odbora Federalnih rezervi Jerome Powell je pružio odgovor na pitanje da li Federalne rezerve planiraju da lansiraju nacionalnu digitalnu valutu američkim predstavnicima French Hilu i Bil Fostersu, o čemu je 20. novembra twittovao finansijski reporter Zahari Varmbrodta, prenosi Cointelegraph.

Powell je u pismu iznio stavove Federalnih rezervi o stvaranju CBDC-a, naglašavajući da, iako agencija trenutno ne razvija CBDC, procijenila je i nastavlja da procjenjuje troškove i koristi takve inicijative.

Powell je otkrio da agencija provodi sopstvene eksperimente u manjim razmjerama, kako bi stekla praktično iskustvo i bolje razumjela mogućnosti i ograničenja CBDC-a.

Rekao je da prije izdavanja CBDC-a, Federalne rezerve moraju da se pozabave brojnim pravnim pitanjima, uključujući monetarnu politiku i politiku plaćanja, finansijsku stabilnost, nadzor i operativna pitanja i njihovu ranjivost na visokotehnološke napade. 

"Ako je dizajniran da bude finansijski transparentan i pruži zaštitne mjere protiv nezakonitih aktivnosti, CBDC opšte namjene bi mogao da se zamisli da za Federalne rezerve vodi evidenciju svih podataka o plaćanju koristeći digitalnu valutu […], a ponekad pokreće pitanja vezana za privatnost podataka i sigurnost informacija.", kaže Powell.

Na kraju, Powell je napomenuo da treba razmotriti brojne karakteristike dizajna za razvoj CBDC-a, uključujući upravljanje nepostojećim zalihama ove valute, neophodnost platnog sistema Federalnih rezervi za obavljanje transakcija i pitanje anonimnosti u pogledu da posjeduju i šalju CBDC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital