Trend slabljenja fizičkog obima industrijske proizvodnje u BiH

26.11.2019. 12:00 / Izvor: SRNA
Trend slabljenja fizičkog obima industrijske proizvodnje u BiH

U okviru izvozno orijentisane prerađivačke industrije tokom posmatranog perioda proizvodnja je smanjena gotovo dva odsto.

Trend slabljenja fizičkog obima industrijske proizvodnje u BiH vidljiv je svakog mjeseca ove godine, a ključni razlog tome je evidentno usporavanje ekonomske aktivnosti kod glavnih spoljnotrgovinskih partnera BiH, prvenstveno Italije i Njemačke, navela je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Taj negativni trend vidljiv je i kada se posmatraju kvartalni podaci, prema kojima su registrovane negativne stope fizičkog obima industrijske proizvodnje od 5,1 odsto u prvom kvartalu, te četiri odsto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na te iste periode iz prošle godine.

Pad proizvodnje zabilježen je u okviru svih sektora, a najveći je u oblasti električne energije u prvom polugodištu ove godine i iznosi 12,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Pad proizvodnje električne energije uglavnom je posljedica znatnijeg smanjenja proizvodnje u hidroelektranama, dok je pad proizvodnja u termoelektranama bio nešto manje izražen.

Ovo slabljenje u proizvodnji električne energije na neki način se odrazilo i na sektor rudarstva u okviru kojeg je u posmatranom periodu došlo do pada proizvodnje od skoro tri odsto.

U okviru izvozno orijentisane prerađivačke industrije tokom posmatranog perioda proizvodnja je smanjena gotovo dva odsto.

Pad proizvodnje u okviru prerađivačke industrije uzrokovan je usporavanjem ekonomske aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, odnosno slabljenjem izvozne potražnje za proizvodima koji se proizvode u okviru prerađivačke industrije u BiH.

Uvidom u strukturu prerađivačke industrije, vidljivo je da su tokom prvih šest mjeseci ove godine najznačajnija smanjenja proizvodnje zabilježena u okviru izvozno orijentiranih grana, kao što su naftni derivati i koks, tekstilna industrija i u okviru proizvodnje kože i kožnih proizvoda, gdje su registrovane dvocifrene stope pada proizvodnje.

Osim navedenih industrijskih grana, zabilježena je i smanjena proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda od 7,3 odsto, drvoprerade, osim namještaja i kože, oko 10 odsto, te mašina i opreme od oko tri odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital