Hoće li najveća ponuda za Mercator biti Agrokorova?

18.02.2013. 12:02 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Hoće li najveća ponuda za Mercator biti Agrokorova?

Danas je istekao rok za predaju neobvezujućih ponuda za 53 posto udjela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu Mercatoru. Prema pisanju dnevnika Finance očekuje se pet ponuda.

Danas je istekao rok za predaju neobvezujućih ponuda za 53 posto udjela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu Mercatoru. Prema pisanju dnevnika Finance očekuje se pet ponuda od kojih je, prema njihovim informacijama najviša mogla biti ona Agrokora, 125 eura po dionici kolika je približna cijena na burzi. Nakon izbora najbolje neobvezujuće ponude zainteresiranom ponuđaču bit će omogućeno dubinsko snimanje, a završetak pregovora očekuje se u jesen 2013. Prema informacijama kojima raspolažu Finance, ponude će se kretati u rasponu od 115 do 130 eura, što je daleko od lanjske Agrokorove ponude od 221 euro. Takva ponuda, prema izvorima Financa, više se neće naći na Mercatorovu stolu.

Podsjetimo, lani je Agrokor među ostalim obećao da tri godine od kupnje Mercatora neće otpuštati radnike, da će sjedište brenda zadržati u Ljubljani barem pet godina, da će ugovori s dobavljačima biti na snazi barem tri godine od preuzimanja te da će se u istom roku zaposlenicima povećati plaće.

Ljubljansko Delo napominje da službenih informacija o prispjelim ponudama neće biti dok londonska ING banka, kao konzultant u postupku prodaje, s rezultatima ne upozna vlasnike dionica, prodajni konzorcij u kojemu su Pivovarna Laško i vodeće banke, te da daljnji postupak u prvom redu ovisi o ponuđenoj cijeni za dionicu.

Ljubljanski Dnevnik također navodi da se može očekivati kako će Agrokor dati višu neobvezujuću ponudu za Mercatorove dionice od financijskih fondova, jer kao strateški investitor može računati na sinergijske učinke u slučaju preuzimanja.

No, prihvaćanje Agrokorove ponude produžilo bi prodajne postupke jer bi hrvatski konzorcij morao osigurati izvore financiranja kreditima, dok je prednost financijskih fondova da sredstva već imaju, navodi Dnevnik koji procjenjuje da bi zato Agrokor morao ponuditi najmanje 150 eura za dionicu kako bi vlasnici prihvatili njegovu ponudu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital