CISCO: Zapadni Balkan najgori u europi po digitalnoj spremnosti

15.02.2020. 10:07 / Izvor: N1
CISCO: Zapadni Balkan najgori u europi po digitalnoj spremnosti

Od zemalja regiona, po pojedinačnim oblastima, Bosna i Hercegovina je najgore rangirana kada su u pitanju investicije, lakoća poslovanja i start up okruženje.

Države Zapadnog Balkana najgore su u Europi kada je u pitanju nivo digitalne spremnosti, a u svijetu se nalaze među prosječnim zemljama, pokazuje analiza kompanije CISCO.

Prema tom izvještaju, Crna Gora je najbolje plasirana zemlja regiona; od ukupno 141 države, ona se našla na 53. mjestu, Slovenija je na 28. mjestu, a Hrvatska na 40,

Srbija je na 56, Sjeverna Makedonija na 60, Bosna i Hercegovina na 69, dok je najgore plasirana zemlja regiona i Europe Albanija na 71. mjestu.

Singapur može da se pohvali najvišim nivoom digitalne spremnosti na svijetu. Iza njih su Luksemburg, SAD, Danska i Švicarska.

Lista digitalne spremnosti napravljena je na osnovu sedam osnovnih komponenti koje pokrivaju poslovno i državno investiranje, lakoću poslovanja, okruženje za razvoj start up projekata, usvajanje tehnologije, tehnološku infrastrukturu, ljudski kapital i osnovne potrebe.

Od zemalja regiona, po pojedinačnim oblastima, Bosna i Hercegovina je najgore rangirana kada su u pitanju investicije, lakoća poslovanja i start up okruženje, a zajedno sa Hrvatskom ne mogu da se pohvale ni primjenom novih tehnologija.

Albanija je najlošija kada je u pitanju tehnološka infrastruktura, Makedonija ima najlošije ljudske resurse, dok su u Srbiji na najnižem nivou osnovne potrebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital