INTERA TP na 1st European Celebration of Women in Computing konferenciji

04.05.2016. 08:14 / Izvor: Akta.ba

Konferencija je okupila mnoštvo žena na rukovodećim pozicijama u nekim od najistaknutijih svjetskih poduzeća u ovom području, kao što su: Google, Intel, IBM, Dell, Ericsson, Cisco, Microsoft i mnoge druge.

Početkom siječnja INTERA Tehnološki Park postao je Nacionalna kontakt točka Europskog centra za žene u tehnologiji (ECWT) koji je 25. i 26.4. organizirao konferenciju 1st European Celebration of Women in Computing. Konferencija se održala u Brusselsu uz podršku Europske komisije. Predstavnici INTERA TP prisustvovali su događaju kao jedna od članica asocijacije. Budući da je fokus konferencije bio na mladim djevojkama koje su ili započele svoju karijeru u IT-u ili im to slijedi u skoroj budućnosti, INTERA TP i ECWT omogućili su pristustvo na konferenciji trima djevojkama iz Bosne i Hercegovine: Amra Buljubašić, Co-founder startupa giikly, Maja Jozić, zaposlenica IT poduzeća Avacom te Saldina Nurak, uspješna studentica treće godine Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta Džemal Bijedić.

Konferencija je okupila mnoštvo žena na rukovodećim pozicijama u nekim od najistaknutijih svjetskih poduzeća u ovom području, kao što su: Google, Intel, IBM, Dell, Ericsson, Cisco, Microsoft i mnoge druge, kao i predstavnike brojnih istaknutih organizacija i visokoškolskih ustanova. Konferencija je obuhvatila razne prezentacije i panel diskusije na kojima se moglo čuti sve o zastupljenosti i položaju  žena u IT sektoru, aktivnostima koje treba provesti kako bi se taj udio povećao, razbijanju postojećih stereotipa, razlikama u pristupu i mogućnostima kod muških i ženskih poduzetnika i slično. Također, djevojke su imale priliku prisustvovati radionicama koje su se bavile aktualnim temama (npr. Smart Cities) u IT-u kroz gender dimenziju.

"Prisustvovati ovom događaju bila je jedinstvena prilika za umrežavanje za žene u IIT-u koje direktno doprinose radu i razvoju različitih tehnologija, te prilika za upoznavanjem s različitim inicijativama ECWT-a. Tijekom održanih workshopa i predavanja imali smo priliku popričati sa predstavnicima vrlo poznatnih kompanija, kao što su INTEL, Google i Cisco. Zadovoljna sam cijelom organizacijom, a naročito sadržajem eventa", istaknula je Amra Buljubašić.

Ovo je ujedno bila i prilika za proslavu 200. obljetnice rođenja Ade Lovelace , začetnice računalne znanosti. Njoj u čast održana je predstava na kojoj je predstavljen njen život i dostignuća, a nakon toga organiziran je i Ada Salon namijenjen networkingu među sudionicima, uz odgovarajući ambijent i hranu po uzoru na zabave iz njenog doba. 

Pozitivna iskustva s putovanja imala je i Maja Jozić: "Kada dan provedete slušajući iskustva, znanja i ideje ženskih uzora iz IT sektora i sati vam prođu nevjerojatnom brzinom znate da ste kvalitetno uložili svoje vrijeme. Dvodnevno druženje ispunjeno vrhunskom atmosferom, uspješnim ženama i ljepotama Brussels-a se ispostavilo kao neprocjenjivo životno iskustvo. Zahvaljujem se AvaCom-u i INTERA-i na ukazanoj prilici kao i na samom radu, zalaganju i poticanju mladih i talentiranih žena u tehnologiji."

Na konferenciji su dodjeljene nagrade ECWT-a za žene u tehnologiji 2016. Posebna nam je čast bila prisustvovati ovoj ceremoniji, budući da je nagrada u kategoriji Emerging Leader dodijeljena dami koju je nominirao upravo INTERA TP: Mariji Herceg s Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Mariji je nagradu uručio Thomas Friis Konst, podpredsjednik Knowledge Economy Network-a, naglasivši kako je u posljednje vrijeme bio angažiran u području Balkana, te kako smatra da razvijenije i bogatije zemlje Europe imaju puno učiti od nas, u smislu postizanja velikih rezultata u mnogo nepovoljnijim uvjetima. U finalnom krugu za Social Impact Award našla se još jedna dama iz BiH, Dražena Gašpar.

"Bila mi je velika čast prisustvovati jednom ovakvom događaju i imati priliku upoznati tako sjajne žene i izuzetno mi je drago što priliku i podijeliti ovo pozitivno iskustvo, posebno kako bi studenti, kao i oni koje tek čeka donošenje odluke o izboru budućeg zanimanja shvatili kakve im sve prilike pruža IT. Smatram da je potrebno da se ovakva iskustva što više dijele kako bi mladi i talentirani ljudi shvatili da je IT odlična prilika za karijeru. FIT Mostar se može pohvaliti planom i programom koji je prilagođen trenutnim zahtjevima tržišta rada. Također je od velikog značaja i izuzetno mi je drago da postoji jedna organizacija kakva je INTERA, koja podupire ovakve stvari, razmjenu i širenje znanja, podizanje svijesti o novim tehnologijama, pomaže u razvoju obučene radne snage spremne da odgovori zahtjevima trenutnog tržišta rada, te mislim da bi kao takva trebala poslužiti kao izuzetno pozitivan primjer drugima", istaknula je Saldina Nurak.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti