Direktna strana ulaganja u BiH od 2,3 do 2,4 odsto BDP-a

20.02.2020. 12:11 / Izvor: SRNA
Direktna strana ulaganja u BiH od 2,3 do 2,4 odsto BDP-a

Strana direktna ulaganja u BiH u ovoj godini ne bi trebalo da značajnije odstupaju od prošlogodinjih.

Strana direktna ulaganja u BiH u ovoj godini ne bi trebalo da značajnije odstupaju od prošlogodinjih i procjene su da će biti 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.

Uzimajući u obzir brojne najave ulaganja u oblasti energetike, infrastrukture, usluga i turizma postoji realna osnova da postepeno budu povećana direktna strana ulaganja, koja bi u narednoj godini iznosila 2,3 BDP-a, a na kraju 2022. godine 2,4 odsto BDP-a.

Iako je prošloj godini bilo kašnjenja u realizaciji velikih infrastrukturnih i energetskih projekata, u međuvremenu su najavljena ulaganja u sektor telekomunikacija od oko 150 miliona evra.

Potpisan je i protokol u vezi sa izgradnjom auto-puta Doboj-Vukosavlje-Brčko na bazi koncesionog ugovora, a čeka se i početak realizacije projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor u vrijednosti od 700 miliona KM.

U Programu reformi navodi se da, prema dostupnim podacima, još nije počela izgradnja solarne elektrane "Bančić" u Ljubinju, ali su najavljena ulaganja u vjetroelektrane "Debelo brdo", "Gradina" i  "Kupres".

Projekti koji najavljuju povećanje stranih direktnih ulaganja su i izgradnja rezidencijalnih kompleksa "Buroj ozone" u opštini Trnovo i "Grin vali siti" u okolini Sarajeva, a najavljena je i izgradnja termoelektrane "Gacko dva" u vrijednosti 500 miliona evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital